Inštalacija solarnih panelov

Solarna energija, ki jo pridobivamo in pretvarjamo s pomočjo sončnih celic, je danes ena najbolj čistih virov energije. Vse več podjetij in posameznih zgradb se odloča za postavitev sončnih panelov na sončno stran zgradbe. Sončne celice imenujemo tudi solarne celice, fotovoltaične, PV ali fotonapetostne celice. Delovanje sonca pa je omejeno le na sončni zahod, saj ponoči sončni paneli ne morejo sprejemati sončno energijo. Sončni paneli so torej izjemno dobro postavljeni takrat, ko so nameščeni na najbolj sončno stran. Kjer je veliko sonca, seveda sončni paneli nikakor ne pridejo v upoštev.

 

Solarni paneli morajo zato biti previdno in predvsem skrbno nameščeni. Od kvalitetne namestitve je namreč odvisno, koliko sončne energije bodo lahko solarni paneli shranili. V Sloveniji je pomemben podatek, da morajo biti solarni paneli obrnjeni proti jugu. Pri tem je potrebno paziti na to, da ne bo v določenem dnevi solarni panel v senci. Tako se lahko pridobivanje solarne energije precej zmanjša. Poleg vsega morajo biti nameščeni tako, da imajo omogočeno zračno hlajenje. V nasprotnem primeru se moč polnjenja močno zmanjša. Naklonski kot je seveda odvisen od letnega časa in lege, kjer bodo solarni paneli instalirani. Naklonski kot solarnega panela se spreminja od 15 stopinj poleti in 60 stopinj pozimi. Če je le potrebno oziroma to omogočeno, je najbolje, da se naklonski kot spreminja vsaj dvakrat letno.

Najbolje je, da solarne panele instalirajo strokovnjaki, ki so za to usposobljeni in bodo kar najhitreje in kvalitetno izvedli celoten postopek. Sicer je potrebno omeniti, da ima solarni panel aluminijast okvir, v katerega so izvrtane luknje. Pri tem je pomembno tudi, da je dobro predhodno pritrjena konstrukcija za te solarne module. Seveda se je pred tem potrebno tudi odločiti, ali boste imeli solarne panele na solarnih sledilcih. Ti bodo omogočali sledenje soncu in tako maksimalno izkoristili sončno energijo. Sama instalacija sicer ni tako zapletena, vendar je potrebno izpolniti in zmontirati vse dele, ki so potrebni za solarne panele.

Sončna energija vam bo tako dala velik prihranek in skrbela za elektriko po celotni zgradbi. Izkoristite nekaj, kar vam ponuja narava – investicija se bo kmalu izplačala.

V tej kategoriji preberite še:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *