Nevarnosti sončenja

Sončenje je priljubljena aktivnost v poletnem času, ki pa pogosto prinese več škode kot koristi za človeško telo. Pravzaprav se vse bolj poudarja, da ni gotove varne doze sončenja, tako da se je pametno namernemu izpostavljanju škodljivim sončnim žarkom čim bolj izogibati – to seveda velja za UV sevanje, ki ga namerno sprejemamo pri sončenju. Omenjajo se mnoge škodljive posledice takšnega početja, ki jih je dobro poznati in preventivno preprečiti. Gre za širok spekter tegob, med temi so na enem koncu blage opekline, na drugem pa tudi kožni rak oziroma melanom.

Opekline

Najbolj neposreden znak pretiranega sončenja so gotovo opekline. Do teh pride lahko tudi pri nenamerni izpostavitvi močnemu soncu, recimo pri delu. Koža pordeči, lahko se pojavijo tudi mehurji, to pa spremlja neprijetna bolečina in kasneje srbečica. Težave lahko lajšamo s hladnimi obkladki, seveda pa je najbolje poskrbeti za preventivo, ki je zelo enostavna in učinkovita – telo zaščitimo pred neposrednim sončnim sevanjem, lahko kar z oblačili ali senčnikom.

Poškodbe kože in oči

Opekline so že neposredna oblika poškodb kože, na dolgi rok pa se izkaže še staranje kože, zmanjša se njena elastičnost, pojavijo se gube. Značilne so še okvare oči, sončna svetloba lahko povzroči sivo mreno in vodi celo v slepoto.

Motnje delovanja imunskega sistema

Pretirano sončenje lahko oslabi delovanje imunskega sistema, s tem pa povzroči povečano tveganje za razvoj nekaterih avtoimunskih in nalezljivih bolezni ter poslabša obstoječa bolezenska stanja. Seveda je tu tveganje težko točno določiti in v večini primerov sončenje ne bo neposredno vodilo do okužbe oziroma razvoja takšnih bolezni, vseeno pa se velja preventivno zavarovati pred škodljivimi posledicami te vrste.

Precej pogoste so tudi alergijske reakcije, predvsem pri tistih, ki so občutljivi na sončno svetlobo, paziti pa je treba tudi pri uporabi kozmetičnih sredstev, ki pogosto spremljajo sončenje.

Kožni rak – melanom

Med najhujšimi nevarnostmi sončenja pa je gotovo kožni rak, ki se prej razvije pri tistih, ki pri nastavljanju soncu ne poskrbijo za primerno zaščito. Melanom sicer ni v vsakem primeru povezan s pretiranim izpostavljanjem sončnim žarkom, a gotovo je to dejavnik tveganja, ki ga ne moremo preprosto zanemariti. Kožni rak se pogosteje razvije pri belcih in prebivalcih iz hladnejših podnebnih pasov, ki so na sončno sevanje še posebej občutljivi, medtem ko prebivalci tropskih krajev ob ekvatorju niso tako dovzetni za nastanek melanoma.

Pri sončenju se je torej pametno zamisliti – obstaja možnost, da se bo ravno zaradi udara UV žarkov razvil kožni rak, to pa je možno povsem enostavno preprečiti. To ne pomeni, da se bo treba odpovedati poležavanju na plaži, bo pa treba prilagoditi svoje navade. Najbolje je, da svoj čas preživljamo v senci, uporabimo pa zaščitno kremo z visokim faktorjem. To velja za vsa okolja z intenzivnim sevanjem sonca, tudi v gorah.

V tej kategoriji preberite še: