Pomembna dejstva o bulimiji

Bulimija je posebna vrsta motnje v prehranjevanju. Izvira iz izgube nadzora nad prehranjevalnimi navadami in iz hrepenenja po vitkosti. Nekateri bolezen povezujejo z motnjo, ko umetno izzovemo bruhanje po zaužiti jedi. Slednje ne drži povsem, saj gre samo za enega od simptomov bulimije.

Bulimija je vrsta motnje v prehranjevanju.
Bulimija je posebna vrsta motnje v prehranjevanju.

Ljudje, ki trpijo za bulimijo, so praviloma obsedeni z izgledom svojega telesa. Odločajo se za različne stroge ukrepe za spreminjanje svoje telesne teže. Sicer pa bulimija povzroča prenajedanje in bruhanje.

Zaužitje velike količine hrane v zelo kratkem času

Prenajedanje je torej eden od znakov bulimije. To pomeni, da se zaužije velika količina hrane v zelo kratkem času. Prizadete osebe se praviloma prenajedajo na skrivaj. Po tem pa čutijo izjemno veliko krivdo. To je simptom kompulzivnega prenajedanja. A bulimija vključuje še čistko, in sicer z bruhanjem, postenjem ali z uporabo odvajal ali diuretikov.

Osebe z bulimijo tudi telovadijo kompulzivno – lahko prekoračijo zmernost ter telovadijo tudi po nekaj ur na dan. To pa lahko privede še do drugih težav, na primer do telesnih poškodb, vročinske kapi ali do dehidracije.

Bulimija kot duševna motnja

Bulimija velja za obliko duševne motnje. V prvi vrsti bolezen sicer velja za prehranjevalno motnjo, vendar je prav tako tudi duševna. Na sploh velja, da so takšne bolezni pogosto najbolj usodne duševne bolezni po svetu. Ne moremo mimo tega, da bolezen izzove dolgotrajno zdravstveno težavo pa tudi misli na samomor.

Precej oseb z bulimijo trpi tudi za depresijo. Bolezen lahko povzroči, da je oseba občuti sram ter krivdo zaradi svoje nezmožnosti kontroliranja kompulzivnih vedenj. Takšna zadeva pa obstoječo depresijo lahko samo še poslabša.

Preberite si še naslednji članek: Zobna prevleka kot fiksni protetični nadomestek

Zobna prevleka je narejena iz umetnih materialov in pokriva obstoječ zob. Zob na ta način popolnoma obnovimo. Z zobozdravnikom določimo barvo in obliko zobne prevleke.

Pogost vzrok za bulimijo

Za nastanek bulimije ni dokazanih vzrokov. Kljub temu pa številni verjamejo, da obstaja povezava med obsedenostjo s hujšanjem ter prehranjevalnimi motnjami. Nezdrave prehranjevalne navade na primer lahko izzove prilagajanje lepotnim standardom. Vzrok za bulimijo je torej pogosto lahko prav družbeni pritisk.

Sicer pa bi bila lahko bolezen tudi genetskega izvora. Če imajo starši težave s hranjenjem, je namreč lahko večja verjetnost, da jo bo imel tudi otrok. A še vedno ni dorečeno, ali je to posledica okoljskih dejavnikov ali genov. Na sploh pa velja, da so ženske veliko bolj nagnjene k bulimiji. Za njo lahko zbolijo tudi moški.

Preberite si še nasledjni članek: Naročanje na okulistični pregled brez čakalne vrste

Okulistični pregledi naprej preverjajo ostrino vašega vida z objektivnim ugotavljanjem refrakcijske vrednosti.

V tej kategoriji preberite še: