Ročke ne služijo zgolj za večji biceps

Marsikdo, ki si želi oblikovanja telesa, je mnenja, da so ročke namenjene zgolj tistim, ki želijo velike bicepse in tricepse. Vendar pa majhne enoročne uteži, ki jim pravimo tudi ročke, dobro služijo tudi za kopico drugih vaj.
Uporaba malih uteži pri ritmični vadbi
Ženske pogosto uporabljajo ročke s težo pol kilograma do maksimalno dveh kilogramov pri različnih ritmičnih vadbah, katerih namen je prvenstveno aerobna vadba. S tem, ko dodamo še uteži, poskrbimo tudi za nekoliko boljšo krepitev mišic oziroma izboljšujemo njihovo moč, saj za dobro telesno pripravljenost ni dovolj le vzdržljivost. Namen uporabe ročk v tem primeru zagotovo ni, da bi izjemno povečali mišice nadlahti, temveč jih želimo zgolj nekoliko okrepiti, da bodo prijetnejšega videza.
Uporaba ročk za krepitev ramenskega obroča
Pri dvigovanju ročk s pregibanjem v komolcu, v prvi vrsti resnično vplivamo predvsem na mišice nadlahti. Kadar ročke dvigujemo v iztegnjenih rokah, pa krepimo roko v celoti. Pri odročenju z ročkami se napnejo tako mišice in vezi v podlahti kot v nadlahti in ramenih.
Uporaba ročk za močnejši prijem
Želite močno stisniti roko pri rokovanju ali okrepiti mišice in vezi v dlaneh in prstih zaradi drugega cilja? Ročke se uporablja tudi v ta namen. Pri tem pridejo v poštev tako ročke v celoti kot razstavljene na palico in kolute (pri modelih, ki to omogočajo).
Kakšne vaje lahko izvajamo?
Ročko primemo za palico ali tudi zgolj za kolut (gumirano ali litoželezno utež) z odprtim prijemom – torej s prijemom, kjer so prsti razprti in se ne stikajo (tudi palice ne objemajo). S takšnim prijemom nato dvignemo kolut oziroma ročko. Bistveno je seveda, da pri tem kolut oziroma utež dobro stiskamo s prsti, sicer nam lahko spolzi na tla – in pri tem se krepijo tako mišice in kite dlani in prstov kot tudi podlahti.
Kako izbrati prave ročke?
Tudi pri ročkah velja, da je potrebno vedeti, za kakšno vadbo jih bomo uporabljali, ter njihovo maso prilagoditi svojim sposobnostim. Če jih bomo uporabljali za ritmično vadbo, potem bodo povsem v redu lažje uteži, ki so lahko iz plastike ali kovine, večinoma pa so v enem delu, torej se ne sestavljajo. Za resnejšo vadbo se vsekakor priporočajo uteži, kjer lahko prilagajate maso ročk – najbolje je, da imate na palico možnost namestiti kolute z obtežitvijo po lastnih željah.

V tej kategoriji preberite še:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *