Toplotna izolacija

Kakšna bi bila hiša brez toplotne izolacije? Takšna, ki sploh ne bi imela sten. Na sredi zemljišča bi bil le eno kurišče, ob katerem bi se zbrali zvečer, ko bi se shladilo, nato pa bi bilo potrebno dežurati ponoči, da bi vedno kdo vrgel kakšno drvo na ogenj, da se ne bi prehladili. Z ene strani bi nam bilo tako skoraj prevroče, z druge strani, obrnjene stran od ognja, pa bi nas lahko pošteno zeblo.
To ni ravno bivališče, v katerem bi bilo udobno. Res pa je, da bi bilo na pretek svežega zraka, z neposredno pridelanim kisikom z okoliškega zelenja. Pa šalo na stran – in si raje poglejmo, kako si resno lahko izboljšamo kakovost bivanja. Ne gre le za to, da nam je toplo z vseh strani enakomerno – gre predvsem za to, koliko drv, če uporabimo metaforičen izraz, bi potrebovali na eno povprečno zimo, da bi nam bilo toplo in udobno. Verjetno manj, če bo izolacija boljša – in več, če ne. Tako je dejstvo, da se čedalje več lastnikov hiš odloča za preobleko svojih domov, v bolj toplotno izolativne materiale, ki ne bodo le privarčevali kakšno drvo, temveč bodo prinesli lastniku tudi udobno bivanje, s prijetnim ozračjem, ki ga ne bo ogrožala vlaga in plesen, ter ki bo korisnto tudi poleti. Morda za to ne bo potrebno kupiti klimatske naprave, ali pa bo slednja bistveno manj obremenjena in prihranek bo zopet tu.
Da bi se pravilno zasnovala takšna prenova pa je ob poplavi različnih možnosti, ki jih ponuja nešteto proizvajalcev, težko potegniti pravo odločitev. Toliko materialov, konceptov, teorij in pristopov je, da človek kot laik res težko ve, ali se bo znal prav odločiti. Morda pa je zaradi tega lahko eno izmed meril, ki se do sedaj večinoma še ni izneverilo uporabniku, to, da se upošteva tudi kako se materiali, ki jih ponudnik uporablja za fasadne in strešne rešitve, lahko primerjajo s tistimi, ki jih je človek uporabljal že tisočletja in stotisočletja. Ali gre torej za naravne materiale, ali pa za povsem umetne. Težko je namreč reči, da so umetni materiali napačni. Morda niso, a posledice njihove dolgotrajne uporabe še niso preverjene, ker jih pač še nismo imeli priložnost uporabljati dolgo-trajno. In le zakaj bi si sami izbrali pot poskusnega zajčka. Je pa že varneje izbrati naravne izolacijske materiale in si z njimi narediti energetsko oz. energijsko varčno hišo, kot pa se odevati v neprodušne stiroporje…

V tej kategoriji preberite še:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *