Vmesnik za upravljanje z našo spletno stranjo

Pri vzpostavitvi naše spletne strani bo vedno lažje, če lahko z njo upravljamo preko grafičnega vmesnika. To pa nam nudi cPanel, ki je že dolgo časa izredno popularen pri mnogih administratorjih in razvijalcih spletnih strani. Temu je tako, saj je izredno preprost za uporabo. Obenem pa nam nudi dostop do vseh funkcij strežnika z nekaj preprostimi kliki. Tako bomo imeli vsa ključna orodja na enem mestu, ko jih bomo potrebovali za ustvarjanje poštnih računov, poddomen, določanje pravic uporabnikom ipd.

cPanel
cPanel lahko uporabljajo neizkušeni ljudje

Nadzor nad operacijskim sistemom preko cPanel-a

Ker so sistemske zahteve za cPanel dokaj majhne, ga je možno namestiti na Linux, Unix, Windows in druge operacijske sisteme, ki poganjajo strežnike. Seveda pa je najbolj popularen na VPS strežnikih, saj je z njim najlažje spremljati dejansko porabo procesorskih jeder, pasovne širine, delovnega pomnilnika ipd. Obenem pa ima vmesnik cPanel vgrajenih veliko orodij s katerimi lahko upravljamo različne dele naše spletne strani, kot tudi strežnika. 

Omenjen grafični vmesnik pa je tudi opremljen z namestitvenimi orodji. Te pa nam omogočajo hitro in enostavno namestitev gradnikov, kot so WordPress, Joomla, Drupal ipd.

cPanel lahko uporabljajo neizkušeni ljudje

Morda je cPanel tako popularen ravno zato, ker je preprost za uporabo. Tudi neizkušeni uporabniki se bodo v njem hitro znašli. Tako bodo hitro lahko ustvarili dodatne poštne račune, preverili razpoložljiv prostor na trdem ali SSD disku, ustvarili varnostno kopijo spletne strani in še mnogo več. Vse to pa je izredno priročno, saj bomo omenjene in druge funkcije slej ali prej potrebovali. 

Za uporabo bolj naprednih funkcij, pa je na spletu na voljo veliko dokumentacije. Tako lahko najdemo navodila za vsak element v cPanel-u. S tem pa pohitrimo vzdrževanje naše spletne strani, ko moramo opraviti določeno funkcijo, saj morda še nismo seznanjeni z uporabo določenih orodij.

Vmesnik cPanel vsebuje vsa ključna orodja za vzdrževanje naše spletne strani

Neglede na to, ali imamo spletno stran z ogromnimi podatkovnimi zbirkami, ali pa samo preprosto spletno trgovino, nam cPanel poenostavi njeno vzdrževanje. Če imamo VPS ali namenski strežnik, lahko različna dovoljenja za uporabo vmesnika podelimo našim sodelavcem. Tako lahko nekdo skrbi za urejenost podatkovnih baz, nekdo drug pa poskrbi, da so redno izdelane varnostne kopije. Razdeljevanje nalog je izredno priročno, saj tako tudi lažje odpravimo napake, ki nam delajo težave na spletni strani.

Dobro je tudi poznati samo statistično plat cPanel vmesnika. Ta zbira in analizira podatke o obisku naše spletne strani. Obenem pa nam prikazuje dejansko porabo sredstev našega strežnika. Vsi te podatke pa nam lahko pridejo prav, če nameravamo spletno stran razširiti ali pa ji izboljšati delovanje.

Preberite si še naslednji članek: Izognimo se izgubi podatkov na USB napravah

V tem, da se vtičnik USB okvari ne moremo več dostopati do podatkov na samem mediju. To pa pomeni, da bomo potrebovali reševanje podatkov iz USB ključa.

V tej kategoriji preberite še: