Izbira motorističnih rokavic za začetnika

Poleg čelade in ščitnikov so motoristične rokavice najpomembnejši del moto opreme. Med vožnjo nam nudijo močan oprijem krmila, v primeru padca pa zaščitijo prste, dlani in roke pred hujšimi posledicami padca. V primeru padca bi namreč lahko izgubili dobršen del kože, saj bi z nezaščitenimi rokami drsali po vozni površini. Kvalitetna zaščita rok prepreči poškodbe dlani in prstov.

Motoristične rokavice
Poleg čelade in ščitnikov so motoristične rokavice najpomembnejši del moto opreme.

Različni modeli motorističnih rokavic in stopnja zaščite

Obstajajo različni modeli in materiali motorističnih rokavic, ki nudijo različno stopnjo zaščite tok. Ločimo med:

  • rokavicami brez prstov,
  • motokros,
  • visoke,
  • športne,
  • touring.

Nove motoristične rokavice brez prstov

Nove moto rokavice brez prstov sicer nudijo določeno stopnjo zaščite dlani, vendar pri padcu ne zaščitijo prstov in nohtov med padcem. Prav tako jih ne zaščitijo pred vremenskimi vplivi, kot so mraz, dež, sneg in veter. Bolj priporočljivi modeli so tisti, ki zaščitijo tako prste, dlani, kot tudi zapestja.

Motokros rokavice

Motokros rokavice nudijo dovolj zaščite, da ne pride do večjih poškodb ob padcu. Zaščitijo tako dlani, kot tudi prste in imajo dodatno zaščito na členkih. V kolikor se odločimo za motokros model, moramo poskrbeti, da se jakno da zatakniti nanje, saj bi drugače v primeru padca lahko jakna zdrsela višje po roki, kar bi izpostavilo občutljivo kožo zapestij tlom.

Visoke motoristične rokavice

Visoke motoristične rokavice se raztezajo od prstov, mimo zapestij do sredine podlahti. Imajo dodatno ojačitev na členkih in prstih. Dodatne sloje usnja najdemo na področju dlani in zapestja. Ker se visoke motoristične rokavice nahajajo na sredini podlahti, so nameščene pod jakno. To pomeni, da ne morejo zdrseti med vožnjo dol. Obenem se jakna ne more zavihati navzgor, kar bi izpostavilo kožo. 

Športne motoristične rokavice

Športne ali dirkalne motoristične rokavice so namenjene vožnji z visoko hitrostjo, na različni vozni površini in v različnih voznih razmerah. Ta vrsta zaščite tok je še posebej ojačana in podložena, saj mora zaščititi roke pred tlemi in vremenskimi pogoji. Športna zaščita rok ni namenjena samo varni vožnji, temveč tudi enostavnemu upravljanju s krmilom. To pomeni, da voznik enostavno pospešuje in upočasnjuje z njimi, saj nudijo odličen oprijem. Obenem imajo veliko zračnih ventilov, ki ohlajajo kožo in preprečujejo potenje.

Touring rokavice

Touring motoristične rokavice so kratke in narejene iz tankega, a odpornega materiala. Namenjene so kljubovanju ekstremnim vremenskim pogojem in razmeram na cesti. Povečini so narejene iz tekstila, včasih iz kombinacije usnja in tekstila.

Preberite si še naslednji članek: Kako redno vzdrževani žarometi rešujejo življenja?

Večina voznikov se preproste usede za volan vozila in se ne prepriča, ali žarometi svetijo ali ne.

V tej kategoriji preberite še: