Kako redno vzdrževani žarometi rešujejo življenja?

Večina voznikov se preproste usede za volan vozila in se ne prepriča, ali žarometi  svetijo ali ne. Ne zavedajo se, da žarometi zagotavljajo varno  vožnjo. Obenem zagotavljajo tudi lažje sporazumevanje z drugimi vozniki in hitrejši prihod iz ene točke v drugo. Poskrbeti moramo za redno vzdrževanje in pregledovanje delovanja žarnic. Redno moramo tudi čistiti umazanijo z zunanjosti žarometov, da izboljšamo svojo vidljivost v primeru slabega vremena.

Povečana vidnost vozila zaradi osvetlitve

Sprednji in zadnji žarometi zagotavljajo, da nas druga vozila vidijo in obenem, da mi vidimo druga vozila. S svetlobo označimo, kje se gibljemo, obenem pa pregledamo dogajanja okoli našega vozila. Ni dovolj, da mi opazimo druge. Drugi morajo tudi videti odsev našega vozila med vožnjo. Pomembno je, da nas opazijo tudi v primeru slabše vidljivosti zaradi teme, dežja, snega ali megle. 

Luči osvetlijo pot gibanja

Velikokrat nam ravno žarometi rešijo življenje, saj nas osvetlijo in obenem osvetlijo našo pot gibanja. Drugim udeležencem prometa sporočajo, ali se jim približujemo, oddaljujemo ali morda celo mirujemo. Pri novejših vozilih obstaja funkcija dnevnih luči, ki pa na žalost ne vklopi tudi zadnjih žarometov. To je problematično v kolikor se gibljemo v megli, snegu ali dežju, saj nas druga vozila ne bodo opazila. Pomembno je, da svetila ob zmanjšani vidljivosti vedno vklopimo.

Večja vidnost vozila preprečuje prometne nesreče

Pomen dobre osvetlitve se v praksi vidi, v kolikor pravočasno vidimo kolesarje, pešce in motoriste. Pravočasno vidimo tudi divjad in druge živali na cesti. Luči moramo imeti na pravi višini in delovati morajo vse žarnice. Na ta način bodo drugi udeleženci v prometu videli nas, mi pa njih. Prava višina luči je pomembna tudi zato, da med vožnjo ne oslepimo nasproti vozečih vozil, saj lahko tako povzročimo prometno nesrečo. O pravi višini se pozanimamo v priročniku, ki pride skupaj z avtomobilom ali pa obiščemo pooblaščeni servis. 

Poskrbimo za redno čiščenje luči

Če imamo umazane luči, mi slabše vidimo druge udeležence prometa in oni slabše vidijo nas. Obenem je to tudi prometni prekršek, za katerega policija lahko izstavi kazen. Umazanija iz ceste se v kombinaciji z vlago zelo zažre v luči. Umazanija bo opazna šele zvečer, ko bo slabša vidljivost zunaj. Posebej nevarno je, v kolikor imamo umazane žaromete med vožnjo po megli ali obilnih padavinah. Naše vozilo bo praktično neopazno in lahko povzroči prometno nesrečo. 

Nakup varnega strešnega kovčka. Lahko opremo v kovčku pritrdimo dovolj čvrsto, da ob nenadnem zaviranju ostane na svojem mestu? Preberi več …

V tej kategoriji preberite še: