Nov način za spremljanje osebne športne aktivnosti

Nobena skrivnost ni, da nam je računalniška tehnologija močna olajšala vsakodnevne opravke v našem osebnem in poslovnem življenju. To pa tudi velja pri sledenju naših športnih aktivnosti. S pametno zapestnico lahko merimo srčni utrip, spremljamo prehojene ali pretečene kilometre, izračunamo porabljene kalorije ipd. Tako bomo hitro izboljšali svojo fizično in mentalno zdravje, ki bo imeli veliko pozitivnih učinkov na naš nivo energije ter produktivnost. Športna aktivnost je, poleg zdrave prehrane, najboljši način za ojačitev našega imunskega sistema.

S pametno zapestnico lahko merimo srčni utrip
S pametno zapestnico lahko merimo srčni utrip in spremljamo prehojene ali pretečene kilometre

Pametne zapestnice so majhni računalniki

Napredek računalniške tehnologije je omogočil razvoj novih funkcij v mobilnih napravah. To pa je možno opaziti pri vseh pametnih telefonih, zapestnicah, urah, ter drugih napravah, kot so GPS navigacijski sistemi. Športne zapestnice so pametne naprave, ki vsebujejo veliko funkcij, ki nam pomagajo ohranjati optimalno telesno aktivnost na kratki in dolgi rok. Narejene so tako, da spremljajo našo aktivnost z beleženjem podatkov med hojo ali tekom. Te podatki pa zajemajo:

  • Srčni utrip
  • Čas telovadbe
  • Porabljene kalorije
  • Razdaljo, ki smo jo prehodili ali pretekli

Zapestnice so narejene tako, da uporabnika ne motijo med športno aktivnostjo. Tako jih lahko tudi nosimo pri bolj zahtevnih športih.

Športne zapestnice nas motivirajo pri dosegu ciljev

Pametne zapestnice imajo vgrajene funkcije za prikaz našega napredka izgube kilogramov, pretečenih kilometrov ipd. Tako lažje sledimo zadanim ciljem, saj jih lahko primerjamo z že opravljenimi cilji. To pa nas psihološko motivira, da se potrudimo vzdrževati nivo telesne aktivnosti na dolgi rok. Raziskave so pokazale, da ta preprosta funkcija poveča pri mnogih uporabnikih telesno aktivnost.

Vedno pa si lahko sami določamo izzive, ki smo jim kos. Tako lahko, recimo, izbiramo med pred-naloženimi programi teka in hoje določenih dolžin. Ko pa smo tem kos, pa si izberemo težji program.

Spremljanje zdravja v realnem času preko zapestnice

Novejši modeli pametnih zapestnic vsebujejo zelo veliko senzorjev, ki so namenjeni zbiranju podatkov o našem celovitem zdravju. Temu je tako, saj se hitro zgodi, da čeprav smo vedno boljši pri teku ali hoji, rezultatov morda ne opazimo. Tako lahko v samo napravo vnesemo našo težo, ta pa nam prikazuje naš srčni utrip, telesno temperaturo in druge podatke. S tem pa bomo pridobili približno sliko o stanju našega zdravja. Če bo naš cilj izguba kilogramov, nam bodo omenjeni podatki pomagali pri nadzoru delovanja našega telesa, saj nam bo zapestnica hitro pokazala, kje in koliko smo napredovali.

Vrhunske pametne zapestnice lahko zasledimo na sledeči povezavi https://www.wayteq.si/si/34-pametne-ure-in-zapestnice. Na omenjeni strani lahko zasledimo tudi pametne ure, ki jih lahko uporabimo kot športni pripomoček pri raznovrstnih športih. 

Preberite si še naslednji članek: Izognimo se izgubi podatkov na USB napravah

V vsakem primeru pa se velikokrat zgodi, da se USB vtičnik poškoduje. To pa pomeni, da bomo potrebovali reševanje podatkov iz USB ključa

V tej kategoriji preberite še: