Postojnska jama in Škocjanske jame

Kras je prečudovita pokrajina z unikatnim podzemnim svetom. Pokrajino sestavlja več kot 2.000 jam, od katerih sta najbolj znani Postojnska jama in Škocjanske jame.

Postojnska jama je najdaljša in najpomembnejša turistična jama v Sloveniji ter ena najbolj znanih kraških jam na svetu. Slednjo vsako leto obišče več sto tisoč obiskovalcev. Jama je najbolj znana po unikatnem električnem vlaku, ki obiskovalce vozi že od leta 1964. Do sedaj raziskani rovi Postojnske jame merijo skupaj 19.550 metrov. Reka Pivka priteka po flišnih kamninah Pivške kotline, ponikne v Postojnsko jamo v nadmorski višini 510 metrov in teče skozi kraški hrbet proti Planinski jami. Turistični ogled Postojnske jame traja okrog dve uri. Obiskovalci se v večino primerih odpeljejo po rovu, v katerem so še vedno vidni sledovi požiga bencina iz leta 1944 (Partizani so izvedli sabotažo). Obiskovalci izstopijo v Veliki Gori. Obiskovalci si lahko ogledajo Koncertno dvorano, Lepo jamo in Veliko dvorano.  
Škocjanske jame so bile leta 1986 zaradi izrednega pomena vpisane v seznam pri Unescu. Turistični obisk v jame je speljan proti rečnemu toku in je omejen le na del podzemnih jam. Obiskovalci si lahko ogledajo Tihe jame s svojo Veliko dvorano in znamenitimi stalagmiti. Za slednjo je kapniška tvorba Orgle. Pomembna je tudi Martelova dvorana, ki se razpostira okoli 300 metrov v dolžino. Ob izhodu so spominske plošče zaslužnih mož in Unescova tabla o vpisu jam v Seznam svetovne dediščine. Škocjanske jame so bile prvič zavarovane leta 1981, leta 1996 pa je država razglasila regijski park.
Mnogo obiskovalcev Postojnske jame in Škocjanskih jam se odloči tudi za obisk Predjamskega gradu in Lipice. Predjamski grad je bil dom neustrašnega Erazma, ki se je s pomočjo skrivnih rovov uspešno upiral tedanjemu vladarju. Lipica je znana po svetovno znanih Lipicancih, ki jih je v 16. stoletju vzgojil avstrijski cesar. 
Kras je pokrajina, ki lahko veliko ponudi.

V tej kategoriji preberite še:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *