Rekuperator, kaj je to?

V sodobnih časih se skoraj vsak, ki prenavlja ali gradi, zagotovo sreča s pojmom rekuperator. O čem govorimo? Rekuperator oziroma postopek rekurperacije je najbolj učinkovit način za prezračevanje v energijsko učinkovitih, zrakotesnih hišah. Rekuperator je srce prezračevalnega sistema, v katerem zračna tokova izmenjavata toploto. Poenostavljeno povedano – zrak, ki se odvaja iz prostora, preda toploto zraku, ki se dovaja v prostor. Se pravi ga ogreje in tako slednji v prostor »vstopi« z najbolj primerno temperaturo. Rekuperator je lahko urejen kot del lokalnega sistema ali kot del centralnega sistema.

Rekuperator
Rekuperator je srce prezračevalnega sistema, v katerem zračna tokova izmenjavata toploto.

Vsi strokovnjaki so zaenkrat enotnega mnenja, da je slednji veliko bolj učinkovit, saj deluje po principu izpodrivnega in mešalnega prezračevanja. Rekuperator kot del lokalnega sistema tega ne zmore v celoti, saj se pri njem celoten proces odvija znotraj enega prostora. S pomočjo rekuperatorja poleti v hiši vzdržujemo prijeten hlad, pozimi pa ustrezno toploto prostorov. Pri svojem delovanju rekurperacija prihrani tudi kar nekaj enrgije, koliko pa je odvisno od tega kako uspešno bo prenašala toploto.

Na kaj bodite pozorni, ko se odločate za nakup?

Ker je danes že močna konkurenca na trgu omenjenih prezračevalnih sistemov, žal prihaja tudi do zlorab oziroma do prirejanja meritev in s tem posledično do zavajanja kupcev. Pred nakupom se posvetujte z neodvisnim strokovnjakom, kateri vam bo zagotovo najbolje svetoval. Po naših izkušnjah, je vedno dobra izbira tisti prenosnik toplote, kateri ima dovolj veliko površino za izmenjavo toplote. V takem primeru bi morali za pogon ventilatorjev porabiti zelo malo energije, v številkah bi to pomenilo okvirno nekaj evrov mesečno. Zelo pomembno je, da je primeren za namestitev blizu bivalnega prostora in ima tiho delovanje. Vsebuje naj tak prenosnik toplote, kateri bo poleg toplote vračal tudi vlago – to pomeni, da bo pozimi zrak v notranjosti primerno vlažen in bo rekurperacija še bolj učinkovita. Obvezno pri nakupu preverite tudi certifikat kakovosti, kateri definira kakovost z meritvami in ima prikazan izračunan efektivni toplotni izkoristek. Najbolj pomembna pri vsem sta torej podatka o toplotnem izkoristku naprave – stopnja rekurperacije, ter poraba električne energije.

Lokalni ali centralni rekuperator?

Vsekakor centralni, zakaj? Zato ker je bolj efektiven. Naj izpostavimo samo nekatere pomanjkljivosti lokalnih:

  • So glasni in moteči.
  • Potrebujemo jih najmanj toliko, kolikor je prostorov v hiši. To pomeni tudi toliko prebojev skozi fasado.
  • Pri večini lokalnih rekuperatorjev ni mogoče urediti rekurperacije odvodov iz kuhinje ter sanitarnih prostorov.
  • Vzdrževati in menjavati je potrebno več filtrov kot pri centralnem sistemu rekurperacije.

Kar nekaj podatkov in informacij, se strinjate? Nikar si sami ne belite glave s tem – zgornje alineje naj vam služijo kot smernice pri nakupu, vse ostalo pa zaupajte strokovnjakom in z njihovo pomočjo izberite najbolj optimalen rekuperator za vaše potrebe.

V tej kategoriji preberite še: