Glavni razlogi za nakup novih avtomobilskih gum

Vsak voznik avtomobila se lahko strinja, da je nakup novih gum nujno opravilo v nekem trenutku. V vsakem primeru pa bomo z novimi gumami za avto pridobili veliko prednosti. Že z vidika varnosti je to zelo pomembno, saj bo naš jekleni konjiček imel veliko boljši oprijem na raznovrstnih voznih površinah. Res pa je, da menjavo gum velikokrat odlašamo do zadnjega. V večini primerov se vozniki lotijo menjave, saj jih je pri rednem pregledu vozila na to opozoril mehanik ali vulkanizer. Res je najbolj učinkovito, vendar tudi nevarno, če stare gume porabimo do konca njihove življenjske dobe. Veliko voznikov pa se ne zaveda, da z nakupom novih gum v resnici prihranimo denarna sredstva in povečamo učinkovitost našega vozila.

Gume za avto predstavljajo prvi in edini stik s cestiščem našega vozila.

Gume podpirajo celotno težo avtomobila

Gume za avto predstavljajo prvi in edini stik s cestiščem našega vozila. To je tudi razlog, da so obrabljene gume izredno nevarne za voznika in potnike. Vsako kolo v našem avtomobilu podpira približno ¼ njegove teže. Tako lahko hitro nastanejo težave, če je katera izmed gum precej obrabljena. Temu je tako, saj so pri vsaki vožnji pod dokaj velikim stresom. Med zavijanjem, zaviranjem in pospeševanjem so pogonska kolesa vozila pod veliko obremenitvijo. V vsakem primeru pa morajo gume prenašati celotno težo vozila, potnikov in prtljage. 

V članku Poskrbimo za zunanji in notranji videz našega avtomobila si preberite več o tem za kaj se uporablja avto kozmetika.

Kvalitetne gume zagotavljajo nižjo porabo goriva

Izrabljene in stare gume za avto obremenjujejo motor. Temu je tako, saj imajo večji upor pri vožnji po cestišču. Tako mora motor proizvesti večjo moč, da ohrani enako hitrost. To pa se opazi pri večji porabi goriva. Pri tem pa je tudi sama vožnja dokaj bolj neprijetna, saj lahko opazimo različne znake obrabljenih gum, kot so:

  • Vibriranje vozila pri višjih hitrostih
  • Vlečenje vozila v določeno smer pri vožnji
  • Slabši pospeški in daljša zavorna pot avtomobila

Nove gume za avto pa nam zagotovijo najbolj optimalne pospeške in porabo goriva. Tako bomo manj obremenjevali motor in posledično porabili manj goriva.

Preberite naslednji članek: Amortizerji so ključni del vzmetenja

Ko vozimo čez ovire, naše vozilo prejema nase veliko sile s cestišča. Amortizerji skrbijo, da se vozilo čim hitreje stabilizira, kar prepreči pozibavanje. Blažilnik je ključni sestavni del vzmetenja vozila, namenjen kompenzaciji obremenitve podvozja med vožnjo po neravnih cestah.

Dober oprijem s cestiščem je nujen za vsak avtomobil

Glavni namen novih gum za avto je nudenje dobrega oprijema s cestiščem. Oprijem je izredno pomemben na suhih in mokrih cestiščih. To pa zato, ker se naše vozilo mora dobro držati ceste, saj bomo tako:

  • Lažje odreagirali na nevarnosti na cesti in vozilo zaustavili
  • Imeli boljši oprijem na mokrih in spolzkih cestah 
  • Zavorna pot vozila bo občutno krajša, kar nam lahko reši življenje

Nakup kvalitetnih gum je priporočen za vsako vozilo, neglede na njegovo namembnost, velikost in težo.

Za dober oprijem s cestiščem v snežnih razmerah na višjih nadmorskih višinah, ki so dostopne zgolj po klančinah z večjim naklonom so obvezne snežne avtomobilske verige.

Preberite si še naslednji članek: Katalizator – del izpušnega sistema motornih vozil

Katalizator velja za del izpušnega sistema vsakega motorja.

V tej kategoriji preberite še: