Pravila za uporabo verig za avtomobile

Verige za avto so za uporabo v resnici sila preproste. Snežne avtomobilske verige so lahko odličen pripomoček za vožnjo po zasneženi cesti v izrednih razmerah. Prav tako so verige obvezna avto oprema za vse tiste, ki živite na višjih nadmorskih višinah, ki so dostopne zgolj po klančini z večjim naklonom.

Kljub preprosti uporabi snežnih verig pa strokovnjaki opažajo, da se veliko ljudi z njihovo montažo srečujejo prvič. Navadno tedaj, ko je situacija precej stresna oziroma v snežnem metežu z zelo nizkimi temperaturami. V tem primeru je na voljo tudi alternativa. To so tako imenovane avtomobilske nogavice oziroma tekstilne verige za avto, ki pa so za montažo že toliko bolj preproste.

Uporaba snežnih avtomobilskih verig

Vozniki lahko snežne verige za avto uporabljajo, ko je na vozišču dovolj snega oziroma toliko, da pnevmatike ne pridejo več v stik s površino vozišča. Po nameščanju verig na kolesa je treba obvezno po nekaj metrih vožnje preveriti, ali so verige dovolj dobro oziroma dovolj tesno nameščene. V nasprotnem primeru jih je treba nujno zategniti, da ne bodo opletale in poškodovale avtomobila.

verige za avto pravilno namestite
Verige za avto so izjemna prednost za prečkanje zasnežene pokrajine, vendar lahko tudi povzročijo veliko škode vašemu avtomobilu, če jih ne uporabljate pravilno. Če želite zaščititi svoj avto pred zgoraj omenjenimi poškodbami, preverite ali so dobro oziroma dovolj tesno nameščene.

Priporoča se, da so avtomobilske verige vedno na dovolj dostopnem mestu in ne nekje na dnu prtljažnika. Če je cesta kopna, je treba verige sneti, ker se poškodujejo – tako verige kot tudi same pnevmatike. Seveda se ob tem zlahka poškoduje še kakšen drug avto del.

Verigam za avto enakovredni pripomočki

Vsi avtomobili in druga vozila z letnimi pnevmatikami morajo v zimskih razmerah imeti na pogonskih kolesih primerne in seveda pravilno nameščene snežne verige ali pa verigam enakovredne pripomočke.

Za dvosledna motorna vozila, ki ne smejo preseči največje določene mase in niso avtobusi, so obvezna zimska oprema torej zimske gume na vseh štirih kolesih ali pa letne gume na vseh štirih kolesih in v priboru primerno velike snežne verige oziroma njim enakovredni pripomočki za pogonska kolesa.

V prtljažniku komplet snežnih verig

Ko nastopi zimski čas in z njim sneg, se morate vozniki znajti po svoje. Razumni in odgovorni vozniki že prej svoje avtomobile obujejo v zimske gume, zato jih snežne razmere ne morejo presenetiti. Po drugi strani pa še vedno obstajajo vozniki, ki varčujejo in želijo zimo na nek način prelisičiti, in sicer z uporabo letnih gum.

Oglejte si video kako poteka pravilno nameščanje snežnih verig za avto

V prtljažniku imajo snežne verige za avto, kot to dovoljuje tudi zakon. Kako dragocene so lahko snežne avtomobilske verige, pa zagotovo vedo vsi tisti, ki se vozijo v najbolj ekstremnih zimskih razmerah.

V tej kategoriji preberite še:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *