Vzdrževalec akumulatorja za motor je nujen za vzdrževanje akumulatorja

Splošno je znano, da v situacijah, ko motornih vozil ali motornih koles ne vozimo pogosto oziroma zelo poredko, akumulator lahko hitro oslabi. To pa je še posebej specifično za motorje, ki so v zimskih mesecih običajno parkirani v garaži, zato je vzdrževanje akumulatorja toliko bolj pomembno – pri tem pa nam lahko pomaga vzdrževalec akumulatorja za motor.

Gre za napravo, ki poskrbi, da je akumulator motorja stalno električno napolnjen, zato boste pogosto naleteli tudi na izraz polnilec akumulatorja za motor. Kot že ime pove, boste s to napravo napolnili akumulator motorja v obdobjih, ko se bo zaradi neuporabe samodejno praznil.

Zakaj potrebujete vzdrževalec akumulatorja za motor?

Tudi, ko vaš motor počiva v garaži in ga ne vozite, se njegov akumulator prazni. Posledica izpraznjenega akumulatorja je, da se na ploščah akumulatorja svinec začne spreminjati v svinčev sulfat. Le ta vedno bolj otežuje tokokrog med anodo in katodo ter spreminja kemične procese, zaradi česar je količina svinca v akumulatorju vedno manjša, s tem pa je tudi kapaciteta akumulatorja vedno manjša. 

Kako preprečiti, da bi se akumulatorji motornih koles čez zimo izpraznili z vzdrževalci akumulatorjev za motor

Zgoraj opisanemu procesu pravimo sulfatizacija akumulatorja in je najbolj pogost vzrok kratke življenjske dobe akumulatorja motorja. To pomeni, da je ob neustreznemu vzdrževanju akumulator motorja potrebno slej ko prej zamenjati – razen, če si ne priskrbite vzdrževalec akumulatorja za motor. Ta vam omogoča, da v času, ko motorja ne uporabljate, nanj priklopite akumulator motorja.

Na kaj je potrebno biti pozoren pri izbiri vzdrževalca akumulatorja za motor?

Če želite za akumulator motorja čim bolje poskrbeti, je torej nujno, da ga v zimskih mesecih večkrat priklopite na vzdrževalec akumulatorja za motorja. Danes je ponudba tovrstnih naprav zelo pestra, zato je izbira za marsikoga zelo težka. 

vzdrževalec akumulatorja za motor v zimskem času
Motorji so pozimi običajno parkirani v garaži, zato je vzdrževanje akumulatorja toliko bolj pomembno – pri tem pa nam lahko pomaga vzdrževalec akumulatorja za motor.

V prvi vrsti je potrebno pomisliti na vrsto akumulatorja. S tega vidika je najbolje izbrati vzdrževalec akumulatorja za motor, ki je primeren za različne akumulatorje, kot so 6 in 12 V, kislinski in litij-ionski ter druge akumulatorji različnih kemijskih sestav. Ob tem pa ne smete spregledati tudi kapacitete akumulatorja.

Na trgu je ogromno poceni vzdrževalcev akumulatorja za motor, ki pa niso vedno najboljša izbira. Če želite svojemu motorju privoščiti najboljše, potem izberite enega od kakovostnih vzdrževalcev akumulatorjev za motor.

V tej kategoriji preberite še:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *