Prihranimo barvo pri uporabi kartuš

Uporaba tiskalnika igra vedno večjo vlogo v vsakem domu in pisarni. Večinoma vsi uporabljamo navadne barvne tiskalnike, ki uporabljajo kartuše. Pri vsakodnevnem tiskanju pa lahko hitro porabimo vse barve in potrebno je kupiti nove. Tako imamo lahko dokaj velike stroške skozi leto za potrošni material našega v naši pisarni. V tem članku bi vam pa radi pokazali, kako prihranimo pri porabi barve in najbolje izkoristimo naš tiskalnik za čim večjo izdelavo kopij.

Tiskalnik z rezervoarjem

V zadnjem času so vedno bolj pogosti tiskalniki z rezervoarjem. Za premike na tem področju sta najbolj zaslužni podjetji Epson in Canon. Taki tiskalniki ne shranjujejo kartuš v svoji notranjosti, vendar imajo nameščen velik rezervoar poleg ohišja. V večini primerov naj bi zdržal do dve leti, kar pomeni, da bomo lahko zelo dolgo časa brezskrbno tiskali, ne da bi nam zmanjkalo barve v kartušah. Res je, da so take naprave malo dražje za nakup, vendar imajo veliko prednosti, kot so:

  • Brezskrbno izdelovanje dokumentov in slik za obdobje do dveh let
  • Majhni stroški zamenjave kartuše oziroma rezervoarja z barvo
  • Veliko prihranjenih sredstev skozi življenje tiskalnika

Upravljajmo z optimalnim delovanjem tiskalnika

Kartuše se hitreje izpraznijo, če vedno znova prižigamo in ugašamo našo tiskalno napravo. Temu je tako, saj se pri vsakem zagonu na hitro očistijo valji in tiskalna glava. Pri tem se porabi zelo malo barve, vendar če to počnemo večkrat na dan, lahko hitro izpraznimo kartuše. Priporočamo, da pustimo tiskalnik vedno prižgan, saj se bomo izognili temu procesu.

Druga stvar, ki jo lahko naredimo, pa je to, da spremenimo osnovne nastavitve v našem tiskalniku. Danes imajo skoraj vsi modeli možnost izbire ekološkega tiskanja, kjer porabimo manj barve za izdelovanje slik in dokumentov. 

Alternativna izbira kartuš

Večino uporabnikov vedno kupi originalno kartušo, ko je potrebna zamenjava. Na izbiro pa imamo tudi mnogo bolj ugodne rešitve, ki so dostopne vsakomur. Da bi vam bolj pomagali razumeti različne kartuše, si poglejmo najbolj pogoste izbire:

  • OEM ali originalne kartuše

Naredil jih je proizvajalec našega tiskalnika. So dostikrat najdražja izbira, saj zagotavlja največjo kompatibilnost in garancijo pri uporabi.

  • Kompatibilne kartuše

Kompatibilne kartuše so dostikrat najbolj ugodna izbira, saj jih izdelujejo razna podjetja, ki se ekskluzivno samo s tem ukvarjajo. Opazimo lahko, da imajo po navadi vgrajeno neko izboljšavo, kot je večja kapaciteta črnila ali bolj ekonomična poraba barve. 

  • Obnovljene kartuše

To so OEM ali originalne kartuše, ki so bile popravljene in ponovne napolnjene s črnilom. So tudi primerna izbira, če želimo prihraniti pri sredstvih tiskanja.

Če se radi opravljamo nakupe kartuš na spletu, bomo našli odlično ponudbo na spletni strani www.toner123.si. Poleg kartuš imajo na zalogi veliko dodatne opreme za navadne in laserske tiskalnike ter druge naprave.

Če uporabljate laserski tiskalnik, pa so za vas na nasledni povezavi nasveti za nakup tonerjev za tiskalnike.

V tej kategoriji preberite še: