Kaj je zeolit in vse kar morate vedeti o njem

O zeolitu je v zadnjem obdobju veliko govora, saj se je izkazalo, da ima s svojimi lastnostmi številne koristi. Gre za družino naravnih mineralov, ki so v naravi nastajali milijone let, danes pa ga odlikuje predvsem njegova struktura v obliki satja.

Vendar posebnost zeolita ni le v njegovi strukturi, ampak tudi v njegovi sestavi. Kamnina je nastaja s kemično reakcijo med vulkansko lavo in morsko vodo. Celotna struktura je negativno nabita in omogoča, da se zeolit veže na pozitivno nabite delce, kot so na primer težke kovine, toksini in škodljive kemikalije.

Zeolit nastane s kemično reakcijo med vulkansko lavo in morsko vodo.

Uporaba zeolita je vsestranska

Ko je govora o uporabi zeolita, mirno lahko rečemo, da ga lahko uporabljamo na različne načine in v različne namene. Vsem dobro poznana je njegova uporaba v zdravstvu, medtem ko se industrijski zeoliti uporabljajo za čiščenje vode, kot katalizatorji v kemičnih reakcijah in v kmetijstvu.

Na področju zdravja in dobrega počutja se zeoliti uporabljajo predvsem zaradi svojih razstrupljevalnih lastnosti. Glede na to, da so znani po svoji sposobnosti lovljenja in odstranjevanja toksinov, težkih kovin in škodljivih kemikalij iz telesa, so priljubljena izbira v obliki prehranskih dodatkov, ki podpirajo splošno zdravje in dobro počutje, prav tako pa se nahajajo v izdelkih za nego kože.

Kakšen so prednosti zeolita?

Kot smo že omenili, je struktura zeolita podobna satju, ki ustvarja negativno nabit mineral, zato deluje kot nekakšen magnet. Zaradi tega privlači vse toksine in škodljive kemikalije, kar pomaga telesu pri naravnih procesih razstrupljanja in odstranjevanju težkih kovin, posledično temu pa se zelo pogosto uporablja kot podpora imunskemu sistemu.

Z zeolitom pa si lahko pomagamo tudi pri težavah s prebavo, saj zaradi svojega alkalizirajočega učinka uravnoteži telesni pH, kar prispeva k optimalnemu delovanju črevesja. Kombinirani učinki razstrupljanja, odstranjevanja težkih kovin in izboljšanja prebave prispevajo k povečani ravni energije in dobremu splošnemu počutju.

Vključevanje zeolita v vašo dnevno rutino

Zaradi vsestranske uporabe zeolita, se ta naravni mineral uporablja tako lokalno kot peroralno, kar je odvisno predvsem od namena uporabe. Lokalno se ga uporablja predvsem z izdelki za nego kože, kot so maske, kreme in mila, peroralno pa se nahaja v obliki prahu, kapsul ali tekočin. 

Kadar gre za peroralno uporabo, je potrebno slediti navodilom in doziranju, saj le tako lahko izkoristimo vse njegove razstrupljevalne lastnosti. Dodatek zeolita lahko jemljete kadarkoli v dnevu in ga lahko brez skrbi vmešate v kozarec vode, soka ali si naredite smuti, vedno pa je potrebno začeti z majhno količino, ki jo postopoma povečujete.

Ne glede na to, v kakšni obliki boste zaužili zeolit, vedno spremljajte odziv svojega telesa in temu primerno prilagodite odmerek. Za doseganje največjih koristi pa je ključnega pomena, da postane del vaše vsakodnevne rutine.

V tej kategoriji preberite še:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *