Akumulator je ključen del vsakega avta

Akumulator ali baterija omogoča zagon motorja ter oskrbo električnih porabnikov v vsakem avtomobilu. Nekateri novejši avti imajo celo do dva akumulatorja. Eden od njiju skrbi za zagon, drugi pa za oskrbo porabnikov. 

Električnih porabnikov v sodobnem avtu ni malo. To so, na primer, svetila, motorji za pomik stekel ali sedežev, grelniki sedežev, klimatizacija, varnostne naprave in številne naprave, ki so namenjene zabavi, kot je avdio sistem. 

Omejevanje življenjske dobe akumulatorja 

Električni porabniki neumorno praznijo akumulator, ki ga polni avtomobilski motor, in sicer s pomočjo alternatorja z električno energijo. Ciklično polnjenje in praznjenje prinaša posledice. Te omejujejo življenjsko dobo baterije oziroma akumulatorja, in sicer v povprečju na štiri ali pet let. 

Na delovanje akumulatorja oziroma na njegovo življenjsko dobo lahko v veliki meri vplivajo tudi ekstremne vremenske razmere. Visoke ali pa zelo nizke temperature povzročajo, da se akumulator polni počasneje zaradi upočasnjenih kemijskih reakcij. Posledično so manjše tudi njegove zmogljivosti. Veliko težavo prav tako lahko predstavlja še vlaga, ki pospeši pojav plazečih tokov. Ti akumulator praznijo kar samodejno. 

Preberite si še naslednji članek: Izposoja avtodoma za najboljši dopust v letu

Izposoja avtodoma ni nič kaj preveč komplicirana zadeva. Najpomembneje pa je, da si seveda najdete dobrega ponudnika.

Preverjanje baterije 

Akumulator vam mora na vsake toliko časa preveriti tudi serviser. Polna baterija ima napetost najmanj 12,65 V. Če je akumulator skoraj prazen, je njegova napetost približno 11,89 V. V taki situaciji je napravo treba zamenjati. 

Dober serviser vam bo povedal, da se težava lahko skriva kje drugje kot pa v samem akumulatorju. Zagate v povezavi z njim lahko povzroča namreč slabo polnjenje. V takem primeru je treba obvezno pregledati tudi pravilno delovanje alternatorja. 

Nakup novega akumulatorja 

Ko se boste odločali za nakup nove baterije, je najbolje v avto vgraditi takšno, ki popolnoma ustreza originalu. Če boste v avto vgradili šibek akumulator, boste v zahtevnejših vremenskih okoliščinah zagotovo imeli težave s hladnim zagonom motorja. 

Preberite si še naslednji članek: Glavni razlogi za nakup novih avtomobilskih gum

Gume za avto predstavljajo prvi in edini stik s cestiščem našega vozila.

Obenem vam šibkejši akumulator ne bo zagotavljal dovolj visokega toka, s katerim bi lahko oskrbovali vse električne porabnike v avtu. Posledično pa so lahko ogrožene tudi varnostne funkcije. Lahko pričakujete, da bo življenjska doba takšnega akumulatorja bistveno krajša. Prav tako ne kupite preveč močne baterije za svoj avto, ker se bo le s težavo napolnil do konca. 

Primeren akumulator za svoj avto lahko kupite v spletni trgovini silux.ba, kjer vam bodo pri nakupu pomagali specializirani trgovci.

vzdrževalec akumulatorja za motor

Če ste motorist preberite še naslednji članek: Vzdrževalec akumulatorja za motor je nujen za vzdrževanje akumulatorja

Če želite za akumulator motorja čim bolje poskrbeti, je nujno, da ga v zimskih mesecih večkrat priklopite na vzdrževalec akumulatorja za motor.

V tej kategoriji preberite še: