Postopek pranja fasade vaše hiše z visokotlačnim čistilnikom

Tlačni čistilec je eno najboljših orodij za prihranek časa v zadnjih letih. Z visoko hitrostjo vodnega curka očisti umazanijo s sicer dobro pobarvanih površin. Profesionalci imajo radi tlačne čistilnike ne le zato, ker so hitri, temveč tudi zato, ker očistijo staro barvo, tako da se nov premaz bolje oprime. Uporaba tlačnega čistilnika za pranje fasade in odstranjevanje barve je vsekakor boljša od starega načina čiščenja z vrtno cevjo in krtačo, ki je tako počasno opravilo, da ga veliko ljudi preprosto preskoči.

Najprej zberite vse potrebne materiale in opremo. To vključuje visokotlačni čistilnik, cev, nastavek za krtačo, čistilno sredstvo in varnostno opremo, kot so rokavice in zaščitna očala.

V tem prispevku vam bomo pokazali, kako očistiti fasado učinkovito in varno od začetka do konca, ne da bi pri tem uničili fasado ali ogrozili bodočo barvo. Če imate srečo in je vaša barva zdrava (brez luščenja), je pranje pod pritiskom morda edino potrebno pripravljalno delo. Tlačni čistilnik je odličen pri odstranjevanju umazanije in zlasti praškastega pigmenta, ki ostane na površini, ko stare oljne barve in nekatere barve iz lateksa razpadejo.

Visokotlačni tok vode bo odstranil tudi razrahljano barvo, vendar se uprite skušnjavi, da bi ga uporabili kot orodje za odstranjevanje barve. Z visokim pritiskom lahko zlahka poškodujete leseno oblogo ali izruvate malto med opeko. Poleg tega tlačni čistilec ne more opraviti popolnega strganja. V vsakem primeru boste morali postrgati dodatno barvo, zato ne boste prihranili veliko časa.

Tlačno pranje je primerno za lesene, vinilne in aluminijaste fasade ter zidove, vendar ga zaradi visokega tlaka ne priporočamo za obloge iz trdih plošč. Trda plošča je bolj občutljiva na vlago kot les in jo je zelo težko popraviti, če jo po nesreči izdolbete. Tlačno pranje ne bo ustavilo plesni. Večino jo bo sicer odplaknilo, vendar bo plesen kmalu zrasla nazaj. Plesen je podobna umazani črni površini. Če jo želite prepoznati, nanesite malo belila. Če črne lise izginejo, gre za plesen. Namesto tlačnega čistilnika uporabite krtačo za čiščenje in območje sperite z mešanico 1 dela belila in 9 delov vode. Če test z belilom ni vplival na črne lise, gre za umazanijo in jo lahko odstranite s tlačnim pranjem.

Če zunanja barva vsebuje svinec, tlačno pranje ni varna metoda za pripravo barve. Če je bila vaša hiša zgrajena pred letom 1978 (ko je bila prepovedana uporaba svinčeve barve za stanovanja) ali če niste prepričani, dajte barvo testirati ali se za navodila za varno ravnanje obrnite na lokalni zdravstveni oddelek.

Tlačni čistilec priključite na zunanjo pipo z navadno vrtno cevjo, pritrdite šobo in zaženite motor. Nosite zaščitna očala, da se drobci barve in umazanija ne bi znašli v vaših očeh, in oblačila, ki se lahko namočijo. Obleko boste zmočili. Na tla in grmovje razgrnite stare rjuhe ali slikarske krpe, ki bodo lovile ostanke barve.

Najemite čistilni stroj, ki ima tlak vsaj 2 000 psi (funtov na kvadratni palec). Pričakujte pa, da ga boste imeli na razpolago cel dan. Za njegovo uporabo vam ni treba biti izkušen, vendar se pripravite na celodnevno fizično delo. Visokotlačni čistilnik bo verjetno na motorni pogon in bo tehtal več kot 75 kilogramov. Glede na njegovo velikost boste morda potrebovali kombi, da ga boste lahko prepeljali in pomagali raztovoriti. Prosite podjetje za najem, da vam pokaže, kako ga priklopiti in upravljati, ter da z vami pregleda varnostne ukrepe. Tlačni čistilniki so videti kot najboljša brizgalna pištola, vendar niso igrače. Ne usmerjajte jih v nikogar in si z njimi ne poskušajte oprati rok ali nog. Z njimi si lahko raztrgate kožo. Če se pri upravljanju ne počutite samozavestno, najemite strokovnjaka.

V tej kategoriji preberite še: