Nasveti za temeljit pregled in vzdrževanje kosilnice

S koncem zime se bliža čas, ko je treba začeti urejati vrtove in okolice hiš. Ena izmed prvih stvari, ki jih opazimo, ko pridejo toplejši dnevi, je lepo pokošena, zelena trata. Za urejanje takšne trate potrebujemo dobro pripravljeno kosilnico z ostrim rezilom, ki je ključnega pomena za popolno košnjo. Kot vsak stroj pa tudi vrtna kosilnica potrebuje redno vzdrževanje in pripravo pred novim košenjem.

Ko kosilnica preživi zimo, jo je treba temeljito pregledati in pripraviti na novo sezono. Verjetno se bo ob prvem poskusu zagona motorja v novi sezoni motor težko prižgal, toda brez skrbi! V tem članku boste našli nasvete, ki vam bodo pomagali, da bo vaša bencinska kosilnica v novi sezoni delovala kot nova.

Priporočljivo je, da temeljito očistite vašo kosilnico na koncu vsake sezone. Včasih se zgodi, da na to pozabimo ali da se nam preprosto ne da. V tem primeru kosilnico očistite pred prvo košnjo nove sezone, da se izognete vnosu nepotrebne umazanije v notranjost motorja.

Naj vaša trava zasije v svoji najboljši podobi z zmogljivo vrtno kosilnico.

Kosilnico očistite s krpo in odstranite vso umazanijo s ohišja motorja in zunanjih delov bencinske kosilnice. Če se umazanija ne da tako enostavno odstraniti, lahko uporabite WD-40 ali katerokoli drugo čistilo, ki ga nanesete na površino in nato obrišete s krpo. Odsvetujemo uporabo ostrih predmetov za odstranjevanje močno zasušenih delov, saj lahko s tem poškodujete površino kosilnice.

Nato očistite še spodnji del kosilnice. Lahko jo obrnete na bok ali jo obrnete na glavo. Če kosilnico obrnete na bok, morate vedno obrniti stran, na kateri je zračni filter, navzgor, da ne bi bencin zalil zračni filter. V primeru zamašenega filtra ga je potrebno odstraniti in posušiti ali medtem košnjo zamenjati z novim.

Kako jo pravilno očistiti in menjati olje?

Če kosilnico obrnete na glavo, je potrebno predhodno izprazniti rezervoar za bencin in olje. Nato s pomočjo lesene palice ali plastičnega orodja očistite spodnji del kosilnice in nož ter preostalo umazanijo odstranite s krtačo. Priporočamo, da se izogibate uporabi kovinskih oziroma ostruh predmetov, saj bi s tem lahko poškodovali spodnji del kosilnice.

Na koncu lahko ohišje vaše kosilnice malenkost namažete z voskom, kar bo preprečilo lepljenje trave in druge umazanije na površino kosilnice.

Menjava olja je ključen del vzdrževanja bencinske kosilnice, ki ji omogoči brezhibno delovanje. Priporočljivo je, da olje zamenjate enkrat letno pred sezono in nato vsakih 25 delovnih ur pri delu z visoko obremenitvijo. Za menjavo olja je potrebno kosilnico dvigniti in odviti vijak na spodnji strani kosilnice, skozi katero odteče olje. Ko je rezervoar izpraznjen, lahko nato notri nalijete novo olje, ki ga kontrolirate s kontrolno palčko in kupite glede na proizvajalčeva navodila. Pri uporabi kosilnic z dvotaktnimi motorji pa menjava olja ni potrebna, saj nimajo posebnega rezervoarja za olje.

Vžigalna svečka se nahaja v cilindru motorja bencinske kosilnice. Priporočljivo je, da jo očistite z žično krtačko ali pa zamenjate, če opazite obrabo elektrode. Svečko naj bi zamenjali na vsakih 100 ur ali enkrat letno. Preizkus iskre lahko opravite s “Spark testerjem”.

Pravilno nabrušeno in ostro rezilo kosilnice je ključno za učinkovito košnjo trave. Pred odstranitvijo noža si zapomnite, kako je bil vstavljen, da ga boste znali pravilno namestiti po brušenju. Nož preglejte in ga zamenjajte, če je nalomljen ali ima razpoke. Brušenje lahko opravite s pilo ali kotno brusilko, vendar morate obdržati prvotni kot ostrine in poskrbeti, da se nož uravnoteži.

V tej kategoriji preberite še:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *