Kako izbrati pravo vrtno kosilnico?

Pri izbiri vrtne kosilnice je pomembno upoštevati več ključnih parametrov, ki vključujejo vrsto pogona, način košnje, širino košnje ter kakovost konstrukcije. V nadaljevanju bomo razčlenili te pomembne faktorje. Vrtne kosilnice so na voljo v treh glavnih izvedbah: bencinski, električni in akumulatorski pogon.

Akumulatorska kosilnica vam omogoča brezskrbno košnjo brez skrbi glede kablov ali bencina.

Bencinske kosilnice – moč za velike površine

Bencinske kosilnice so idealne za košnjo velikih površin, ki presegajo 600 m2. Ponašajo se z visoko močjo in široko košnjo. Pri uporabi bencinske kosilnice imate popolno svobodo gibanja, saj ni potrebna električna vtičnica, prav tako pa se vam ni treba ukvarjati s kabli, ki bi jih lahko presekali. Vendar pa je pomembno opozoriti, da so bencinske kosilnice dražje in zahtevajo redno vzdrževanje. Poleg tega so tudi glasnejše in ustvarjajo vibracije, kar na dolgi rok ni prijetno za roke.

Naklon terena in omejitve bencinskih kosilnic

Pomemben dejavnik, ki vpliva na izbiro bencinske kosilnice, je naklon terena. Večina bencinskih kosilnic ne zmore kositi na preveč strmih terenih, saj motor ne prenese nagiba nad 15°. Obstajajo sicer izjeme – nekateri modeli imajo mehanizme za odpornost proti prevračanju, vendar se je priporočljivo o tem posvetovati s prodajalcem.

Električne kosilnice – primerne za srednje velike vrtove

Električne kosilnice so priporočljive za košnjo srednje velikih vrtov, ki obsegajo med 300 in 600 m2. So lažje, cenejše ter manj hrupne v primerjavi z bencinskimi kosilnicami. Poleg tega omogočajo košnjo tudi na strmejših pobočjih. Ključna zahteva pri električnih kosilnicah pa je vir električne energije, bodisi v obliki vtičnice bodisi generatorja. Prav tako morate biti previdni, da med košnjo ne presekate napajalnega kabla.

Akumulatorske kosilnice – priročnost in omejitve baterije

Vse bolj priljubljene so akumulatorske kosilnice, primerne za košnjo manjših vrtov do velikosti 500 m2. Te kosilnice združujejo prednosti tako bencinskih kot tudi električnih kosilnic. So lahke, tihe, obenem pa ne potrebujejo stalnega vira električne energije. Vendar pa se baterija akumulatorskih kosilnic hitro izprazni in ima omejeno število polnilnih ciklov, kar pomeni, da jo je potrebno čez čas zamenjati z novo.

Različne vrste rezilnega sistema

Pri izbiri kosilnice je pomembno razmisliti o vrsti rezilnega sistema. Različni tipi kosilnic so primerni za različne potrebe in vrste trate.

Rotacijske kosilnice – vsestranska izvedba za večino vrtov

Za večino vrtnarjev so najprimernejše rotacijske kosilnice. Te kosilnice uporabljajo rotacijsko rezilo, ki se vrti okoli svoje osi in kosi travo. Rotacijske kosilnice so odlične za košnjo trate na standardni višini približno 3–5 cm. So enostavne za uporabo, ne zahtevajo izjemne ostrine rezila in so primerno obvladljive.

Vretenaste kosilnice – natančno striženje za zahtevne trate

Za bolj zahtevne stranke so vretenaste kosilnice odlična izbira. Namesto košnje travo strižejo. Noži v vretenastem sistemu, ki so razporejeni v obliki črke V, se premikajo eden proti drugemu in odrežejo travo. S tem se prepreči razcepljanje konic stebel, trava ostane zdrava, gosta in ne porumeni. Vretenaste kosilnice so priporočljive za okrasne trate, športna igrišča ter golf igrišča s košnjo do 3 cm.

Bobnaste kosilnice za visoko travo in neurejene površine

Za visoko travo in neurejene površine so primerne bobnaste kosilnice s široko košnjo. Delujejo podobno kot rotacijske, vendar imajo odprt boben nad rezili, kar preprečuje, da bi se trava pred kosilnico polegla. Noži nato enostavno odrežejo travo. To vrsto kosilnic priporočamo za košnjo na višini približno 5–10 cm.

Diskaste kosilnice za posebne površine

Poleg že omenjenih kosilnic se včasih srečamo tudi z diskastimi kosilnicami. Te so primerne za visoko travo in drevje, vendar niso idealne za košnjo na nagnjenem terenu. Pri košnji v hrib se disk kosilnice lahko vkoplje v zemljo, zato je potrebno kosilnico rahlo dvigniti. Diskaste kosilnice so pogosto uporabljene za košnjo polj s strnjeno rastjo, kar je praksa med kmetovalci.

V tej kategoriji preberite še:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *