Temeljit očesni pregled je ključen že v otroštvu

Neredko se pripeti, da dober vid kar čez noč izgine. Slednje se dogaja predvsem ljudem po 40. letu starosti. V tem primeru gre verjetno za tako imenovano starostno slabovidnost. Seveda se slabši vid lahko pojavi kadar koli, zato je še toliko pomembneje, da si na vsake toliko časa privoščimo temeljit očesni pregled.

Vsekakor pregled oči ne opravljamo samo v odrasli dobi, temveč je ključnega pomena tudi pri malčkih. Tem je treba čim hitreje preveriti vid. Velika verjetnost je, da vam otrok ne bo potožil, da slabo vidi, zato morate otroka na pregled čim prej naročiti sami.

Kdaj otroka peljati na prvi pregled oči?

V zgodnjih letih življenja je pregled oči oziroma vida ključnega pomena. Le na takšen način se namreč lahko prepričamo v to, da bo imel otrok dobro razvite vidne veščine in da bo v šoli ter tudi kasneje v življenju dovolj dobro deloval.

Očesni pregled vseh najbolj kritičnih točk pri otroku
Očesni pregled vseh najbolj kritičnih točk pri otroku opravita okulist ali optometrist.

Dejstvo je, da je zgodnje reševanje oziroma odpravljanje težav z očmi uspešnejše kot kasnejše. Otroške oči namreč še niso v celoti izoblikovane. Ob tem se pogosto poraja vprašanje, kdaj otroka prvič peljati na očesni pregled. Lahko rečemo, da je pregled oči za otroke strokovna ocena zdravja oči ter vida. Izvaja pa ga optometrist ali pa oftalmolog.

Preberite si še naslednji članek: Kaj je zeolit in vse kar morate vedeti o njem

V zadnjem času je veliko govora o zeolitu, saj se je izkazalo, da prinaša številne koristi s svojimi edinstvenimi lastnostmi. Zeolit je naravni mineral, ki je nastajal milijone let in danes je znan predvsem po svoji strukturi v obliki satja.

Zavedati se je treba, da kratek pregled oči pri pediatru ali pri družinskem zdravniku nikakor ne zmore nadomestiti celostnega pregleda, ki ga opravi okulist ali optometrist. Omenjena strokovnjaka namreč opravita precej bolj temeljit pregled. Ta vključuje očesni pregled vseh najbolj kritičnih točk. Slednje so ključne za ocenjevanje zdravja oči pa tudi za ugotavljanje razvitosti vida pri malčku.

Vidne veščine otrok, ki so ključne za optimalno učenje

Vsak otrok bi moral imeti vidne veščine, ki so poglavitnega pomena za njegovo optimalno učenje. Te veščine so:

  • ustrezno ter udobno gledanje z obema očesoma,
  • oster vid na vseh razdaljah,
  • pravilne veščine gibanja oči,
  • natančna koncentracija.

Prvi pregled oči pri otroku bi moral praviloma potekati, ko ta dopolni približno pol leta starosti. Običajno takšen pregled najprej opravi kar družinski zdravnik ali pa pediater. Precej bolj obširni pregled sledi, ko je otrok star približno tri leta, nato pa, tik preden vstopi v šolo oziroma pri petih ali šestih letih.

Vodnik za prvi očesni pregled za otroke | Leroy obišče okulista

Če pri otroku očesne težave opazimo že prej, ga je seveda potrebno prej peljati na očesni pregled.

V tej kategoriji preberite še:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *