Kaj je soda bikarbona?

Soda bikarbona se v sodobnih domovih uporablja za vse mogoče namene. Težko je na spletu in v tisku spregledati številne prispevke, ki opevajo njeno uporabnost – mnogi pisci omenjajo celo 100 ali več različnih načinov uporabe sode, in to že v običajnem gospodinjstvu, kaj šele, če bi njeno uporabo razširili še na druge panoge. A čeprav je soda bikarbona vsekakor zelo koristna za različne namene, se je smiselno o njej nekoliko podrobneje poučiti in ugotoviti, kaj v resnici zmore in česa ne. Ne gre namreč za univerzalno rešitev, ki bi v gospodinjstvu odpravila vse težave, pri uporabi pa moramo biti tudi pazljivi, da ne bomo občutili kakšnih stranskih učinkov ali nepričakovanih posledic.

Soda bikarbona je vrsta soli, ki v kemični spojini vključuje natrijev kation in bikarbonatni anion. Je torej sorodna običajni kuhinjski soli, ki poleg natrija vsebuje še klor, kar pa seveda naredi veliko razliko. Kakorkoli, soda bikarbona je prav tako kot običajna kuhinjska sol pogosto prisotna v vsakem gospodinjstvu, saj ima različne vrste uporabe in različne učinke, če jo seveda znamo uporabljati. Čisto možno je, da se v teku gospodinjskega dela sploh nikoli ne bomo srečali s sodo, saj je ne rabimo nujno oziroma jo lahko nadomestimo z drugimi sredstvi.

Najbolj neizogibno se je bomo najbrž poslužili v peki, saj je glavni sestavni del pecilnih praškov, lahko pa se uporablja tudi samostojno. V procesu kemične reakcije s kislinami ali tudi z vodo, če uporabljamo pecilni prašek, se sprošča ogljikov dioksid, ki rahlja testo in povzroči vzhajanje. To je pri pripravi mnogih jedi zelo zaželena reakcija, zato mora biti soda bikarbona vedno pri roki, če se pogosto lotevamo ustvarjanja domačih specialitet. Spodbujanje vzhajanja testa je tudi glavni namen sode bikarbone in včasih kar edini razlog, da jo sploh imamo doma na zalogi.

Več o uporabi sode bikarbone najdete tukaj: https://www.bodieko.si/soda-bikarbona

Seveda pa je treba priznati, da je soda bikarbona izjemno uporabna tudi za mnoge druge namene. Posebej dobro se izkaže pri čiščenju, pomivanju in pranju. Dobro učinkuje proti bakterijam in drugim mikroorganizmom, učinkovito pa odstranjuje tudi razne madeže. Uporablja se za pranje perila in pomivanje posode, pa tudi za temeljito čiščenje pralnih in pomivalnih strojev, ki jih lahko učinkovito očistimo s kombinacijo sode in kisa.

Preberite še: Zlato z veliko možnimi zdravilnimi lastnostmi za človeško telo

Ne smemo pa pozabiti še na eno področje uporabe sode bikarbone, to je osebna higiena. Soda na tem področju zelo pomaga pri umivanju zob in se včasih dodaja zobnim kremam, lahko pa se uporablja kar posebej. Odpravlja karies in ščiti ustno votlino pred vnetji in okužbami. Lahko se pripravi in uporablja tudi v obliki dezodoranta, koristi pa še pri mnogih kožnih težavah, recimo pri pikih insektov.

Gre za vsestransko snov, ki pa pri uporabi zahteva nekaj pozornosti. Redno nanašanje na kožo ni priporočljivo, saj povzroči neravnovesje v pH kože, enako velja tudi za lase. Prekomerno uživanje pa vodi v slabost.

Zobni implantati so vijaki, ki nadomeščajo korenine zob, nanje pa namestimo prevleko, ki služi kroni zoba. Preberi več …

V tej kategoriji preberite še: