Antivirusni program

Računalniki so zelo zapletene naprave, zato radi povzročajo težave, še posebej tistim, ki niso vajeni rokovati z njimi. Prav zato so pomembni računalniški servisi, ki poskrbijo za optimalno stanje računalniških sistemov, veliko pa se da postoriti že doma, če le je uporabnik računalnika vsaj osnovno računalniško pismen.

 Med prvimi opravili, ki jih moramo za optimalno delovanje računalnika opraviti, je gotovo namestitev antivirusnega programa, ki ščiti vsebino računalnika pred neželenimi vdori, krajami in okužbami. Varnost v svetu računalništva ne pomeni le fizičnega varovanja, temveč se še bolj nanaša na varnost vsebine računalniških diskov. Seveda je treba poskrbeti tudi za zaščito strojne opreme, ki se lahko poškoduje ob udarcih in padcih, kar lahko hitro vodi v trajno izgubo podatkov, pa tudi uničenje posameznih komponent sistema. Na srečo fizični varnosti računalnika v večini primerov ni treba posvečati pretirane pozornosti, zadostuje že običajna pazljivost. V bistvu pa podobno velja tudi za varnost programske opreme, čeprav so na tem področju grožnje navadno bolj resne in pogoste.
Računalniški vsiljivci prežijo na nič hudega slutečega uporabnika dobesedno noč in dan, sploh z razvojem svetovnega spleta pa je obramba pred temi vsiljivci postala neizogiben del vsakdana. Tako je tudi za neizkušene uporabnike računalnika prva obveznost namestitev primerne zaščitne programske opreme, ki bo poskrbela za varnost vsebine računalnika pred grožnjami, ki pretijo iz temnih kotičkov širnega svetovnega spleta. Ta programska oprema mora obsegati vsaj antivirusni program (http://anni.si/trgovina/antivirus-panda), ki lahko poleg varovanja pred virusi nudi še dodatne funkcionalnosti, na primer požarni zid, filtriranje e-pošte, funkcijo za varno brskanje po spletu…

 Nekateri paketi zaščitne programske opreme združujejo vse te funkcije v enem programu, medtem ko so prav tako pogosti programi, ki se osredotočajo le na eno opravilo, torej rabimo za celovito zaščito več kosov programske opreme. Pri izbiri primerne zaščitne programske opreme je pomembno predvsem to, da bodo izbrani programi svoje delo opravili učinkovito. Za začetnika je izbira protivirusnega programa lahko zahtevna, saj je na trgu veliko različnih rešitev, tako plačljivih kot brezplačnih. V tem primeru svetujemo, da se odločite za katerega izmed priljubljenih programov, saj mnenja uporabnikov načeloma dobro odražajo kakovost programa.

V tej kategoriji preberite še:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *