Pohodniška oprema

Na žalost pohodniki prepogosto pozabljajo na varnost v hribih, ki jo lahko ob človeški pameti in sposobnosti predvidevanja zagotovi le ustrezna pohodniška oprema. Ko se odločamo za nakup opreme je pomembno, da si ogledamo čimširšo in raznoliko ponudbo. Najbolje bi bilo, da bi si na koncu izbrali opremo, ki se nam najbolj prilega, je za nas najbolj udobna in se v ali ob njej počutimo varno. Taka pohodniška oprema je običajno zelo draga, zato pa je potrebno najti ustrezen kompromis, vendar kako? Glede ponudbe se nam ni potrebno bati, saj je razvito pohodništvo doprineslo k kvantiteti in kvaliteti izbire.

V kolikor se s pohodništvom oz. planinstvom ukvarjate rekreativno in večinoma obiskujete srednje visoke hribe in gore, ni potrebno posegati po izredno kvalitetni in dragi opremi. Ta je namreč namenjena zahtevnim pohodnikom in alpinistom, kateri potrebujejo vrhunsko opremo, za katero so pripravljeni odšteti veliko denarja. Za preproste pohodnike bo načeloma dovolj dobra oprema, ki jo lahko kupite v večjih trgovinskih centrih. Ker pa ni varnost pogojena le z opremo, vam ponujamo nekaj splošnih nasvetov za varno pot v hribe.

Pred odhodom v hribe, se pozanimajte o trenutnih vremenskih razmerah, v primeru nestabilnih razmer pa vsekakor spremljajte vremensko napoved. Z vsak primer lahko s sabo vzamete dežnik ali pregrinjalo, ne pozabite pa tudi na kos toplega oblačila. V hribe se nikar ne odpravljajte v športnih copatih, raje obujte pohodniške čevlje, saj boste tako precej zmanjšali možnost zvina ali druge poškodbe gležnja, poleg tega pa bo vaša noga bolje zaščitena pred raznimi udarci. Na pot se ne odpravljajte brez hrane in pijače, sploh če ne poznate pohodniške poti, ali odpiralnega časa koče. S sabo vedno imejte baterijsko svetilko, mobilni telefon, priporočamo pa tudi zemljevid ali GPS.

Za konec pa še najbolj pomembno: Na pot se ne odpravljajte sami, če pa že, pa o tem vsaj obvestite bližnjo osebo. Povejte ji, kam greste in kdaj se imate namen vrniti, saj bo tako oseba v primeru, da se zaradi padca in poškodbe ne boste pravočasno vrnili, vsaj približno vedela kje se nahajate. Take informacije so seveda ključnega pomena v primeru reševanja.

V tej kategoriji preberite še:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *