Amortizerji so ključni del vzmetenja

Avtomobil je narejen tako, da absorbira udarce s ceste. S tem nam je omogočena udobna in gladka vožnja, ko peljemo čez grob teren, ležeče policaje in druge ovire. Sistem vzmetenja nase prevzame veliko fizične sile, da lahko brez težav zavijamo, se v sili ustavimo ali pa tudi hitro pospešimo naš jekleni konjiček, ko se vključujemo na avtocesto. Ključni del vzmetenja so amortizerji, saj skrbijo za stabilnost našega vozila v vseh pogojih na cesti. Obenem pa preprečujejo, da bi se karoserija pozibavala med vplivi fizičnih sil, ki jih lahko izkusimo med vožnjo.

Avtomobilski amortizerji zagotavljajo frikcijo med gumami avtomobila in podlago po kateri vozimo.

Amortizerji ohranjajo stabilnost vozila

Dobro delujoč sistem vzmetenja je ključni varnostni del vsakega avtomobila. Proizvajalci vozil posvečajo veliko pozornosti tehnologiji vzmetenja, saj ta skrbi za dobro stabilnost vozila na cesti. Ko vozimo čez ovire, naše vozilo prejema nase veliko sile s cestišča. Amortizerji skrbijo, da se vozilo čim hitreje stabilizira, kar prepreči pozibavanje. Obenem pa pri hitrem zaviranju poskrbijo, da nase prevzamejo večino kinetične energije. To pa zagotovi, da je zavorna pot čim krajša, kar močno poveča našo in varnost drugih udeležencev v prometu.

Preberite si še naslednji članek: Vrste avtomobilskih platišč in njihova zaščita

Za ljubitelje avtomobilov je estetski videz vozila pomemben, poleg moči in zmogljivosti. Pri izbiri dodatkov za nadgradnjo videza avta imamo možnost izbire med aluminijastimi in jeklenimi platišči. Vendar pa je pri tem pomembna tudi zaščita platišč, saj ta preprečuje morebitne odrgnine in škodo, kar ohranja videz avtomobila v brezhibnem stanju.

Stabilnost vozila na cesti je pomembna

Avtomobilski amortizerji imajo še eno zelo pomembno varnostno nalogo. To pa je zagotavljanje frikcije med gumami avtomobila in podlago po kateri vozimo. Dejansko je večina voznih površin nepravilne oblike, saj so polne razpok, vdorov in drugih poškodb. Tudi novo izgrajene ceste so prepojene z manjšimi napaka, ki neprestano spreminjajo fizikalne sile, ki delujejo na naše vozilo. Z namenom nudenja višjega udobja in bolj varne vožnje so moderni amortizerji narejeni tako, da neprestano vzdržujejo kontakt koles s cestiščem. Obenem pa preprečujejo pozibavanje avtomobila, ko vozimo čez ovire in druge nepravilnosti na cestišču.

Razlika med vzmetmi in amortizerji

Vzmeti in amortizerji si delijo številne naloge ohranjanja udobne vožnje. Res je, da obe napravi prevzemata nase velike sile s cestišča po katerem vozimo. Glavni namen vzmeti pa je, da ublažijo udarce, ki jih sistem vzmetenja prejme nase. S tem preprečijo poškodbe in neudobno sunke, ko zapeljemo v luknjo, na pločnik in druge elemente. Amortizerji pa dodatno ublažijo udarce ter stabilizirajo vozilo, kar prepreči pozibavanje in druge nezaželene simptome. Priporočeno je, da slabo delujoče komponente sistem vzmetenja čim prej zamenjamo, saj so nujni za pravilno delovanje našega vozila kot tudi varno in udobno vožnjo.

V tej kategoriji preberite še: