Primerjava škarij za živo mejo – mehanske, električne ali bencinske škarje?

Lastniki vrtov potrebujejo škarje za živo mejo, da redno obrezujejo žive meje in drevesa v pravo obliko. Izbrati jih je treba glede na osebne potrebe, saj so na trgu številne različice škarij za živo mejo, ki se v marsičem razlikujejo. Pred nakupom bi morali lastniki žive meje razmisliti o velikosti in višini žive meje. Odločilno vlogo igra tudi narava žive meje, ki jo je treba rezati.

Lastniki vrtov potrebujejo škarje za živo mejo, da redno obrezujejo žive meje in drevesa v pravo obliko.

Na splošno obstaja pet različnih vrst škarij za živo mejo:

  • Ročne škarje za vse žive meje.
  • Električne škarje za majhne in srednje velike žive meje.
  • Akumulatorske škarje za majhne in srednje velike žive meje.
  • Bencinske škarje za vse žive meje.
  • Teleskopske škarje za visoke žive meje.

Mehanske škarje

Ročno upravljane škarje so idealne za rezanje občutljivih robov in vogalov žive meje. Nakup škarij za živo mejo z mehanskim pogonom je smiseln, če je treba le enkrat letno rezati v obliko.

Vrtnarji lahko izbirajo med ročnimi škarjami za živo mejo in škarjami različnih velikosti. Nekateri modeli so opremljeni z raztegljivim krmilom, na katerega so pritrjeni ročaji iz lesa ali plastike. Pri nekaterih rezalnikih ročaji gredo neposredno v rezalni rob, pri drugih je med ročajem in rezalnim robom optimizirni zobnik.

V nasprotju z vsemi drugimi vrstami škarij za živo mejo ročni modeli ne povzročajo hrupa. Vrtnarji tako lahko obrezujejo živo mejo v zgodnjih jutranjih urah, med kosilom, ob praznikih in vikendih. Če živo mejo oblikujete ročno, lahko izrežete čudovite prehode na vogalih in robovih, prav tako pa je mogoče rezati občutljiv les. Z ročnimi škarjami za živo mejo je enostavno brez truda oblikovati težko dostopna mesta.

V nasprotju z električnimi, bencinskimi in baterijskimi škarjami za živo mejo so modeli, ki jih je mogoče upravljati ročno, veliko bolj obvladljivi in ​​lažji. Roke in ramena se ne utrudijo tako hitro in vrtnarjenje ni tako težko. Vrtnarji, ki večkrat letno obrezujejo velike površine ali režejo živo mejo, naj uporabljajo baterijske, električne ali bencinske škarje, saj ročno rezanje vzame veliko časa. Električne škarje za živo mejo so kot nalašč za vrtnarje, ki večkrat letno porežejo velike površine ali svoje žive meje le popravijo in uredijo.

V nasprotju z baterijskimi in bencinskimi škarjami za živo mejo, električni škarje ne potrebujejo odmora, na primer za zamenjavo baterije ali za dolivanje bencina. Ko so škarje priključene na električno omrežje, lahko vrtnarjenje izvajate nemoteno. Torej, katere so za vaše potrebe najbolj uporabne?

V tej kategoriji preberite še: