Kamorkoli se ozremo, povsod kamen

Stopnice, kamini, tlaki, stenske obloge, ograje, zidovi, okenski in vratni okvirji, strehe, kipi, nagrobniki in še mnogo drugih podobnih objektov in izdelkov – za vse to poskrbi primerna obdelava kamna.

Kamnoseštvo je že zelo star poklic. S kamnom oziroma obdelavo kamna se ukvarjamo že od kar človek obstaja. Že v prazgodovini je bila obdelava kamna pomembna za preživetje. Iz kamna so izdelovali orožje, orodje in podobne izdelke, ki so jih potrebovali za življenje. Kasneje, ko so pričeli uporabljati še druge materiale, so iz kamna gradili razne spomenike, ki še danes spominjajo na življenje v preteklosti. Starodavno kamnoseštvo je prineslo egipčanske piramide, perzijske palače, grške templje, rimske stavbe … Vsi taki objekti, narejeni iz kamna, stojijo še danes. Kamen je res trpežen material, zato se je obdelava kamna kot poklic obdržala tudi v sedanjem času. Danes ima kamen, poleg pomembne funkcije pri gradnji, tudi pomembno funkcijo dekoracije. Kamnoseki danes ustvarjajo neverjetne skulpture, ki lahko krasijo naš dom ali okolico. Kamen je še danes veličasten, ima lastnost močnega in obstojnega, zato ga radi uporabljamo tudi v gradbeništvu. Kamnoseška tradicija zato še ne bo kar tako izumrla. Če želite postati kamnosek, se lahko za to izučite, in sicer je treba obiskovati srednjo poklicno šolo, kjer pridobite kvalifikacijo za kamnoseka.

Obdelava kamna da surovemu kamnu neko obliko, s tem pa tudi estetsko in funkcionalno vlogo. Pri svojem delu kamnoseki uporabljajo različne pripomočke; vrtalne stroje, zmogljive diamantne žage, pnevmatska orodja, kompresorje, kline in kladiva, s katerimi kamenje lomijo. Za fino obdelavo kamna se poslužijo dlet, brusilk, polirnih in podobnih orodij, s katerimi do potankosti oblikujejo kamen v želeno obliko.

Res pa je, da je obdelava kamna dejavnost, s katero se ne more ukvarjati vsak. Kamnoseštvo je naporen poklic, saj so v delavnicah večino časa izpostavljeni hrupu in vlagi; voda je namreč nepogrešljiva pri obdelavi kamna. Obrt zahteva tudi veliko znanja o različnih vrstah kamnov in postopkih njihove obdelave. Za ta poklic torej potrebujete znanje, kar nekaj fizične moči, pa tudi nekaj umetniške žilice, brez tega ne gre.

V tej kategoriji preberite še:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *