Orehova potica

Orehova potica

Orehova potica je tradicionalna slovenska potica, katero jemo ob vsaki priložnosti ali prazniku. Navadno se sicer pripravlja ob večjih praznikih, kot je velika noč ali božič, vendar v njej preprosto uživamo tudi takrat, ko si jo zaželimo. Orehova potica je nekakšna osnova za ljubitelje sladic. V Sloveniji je že od nekdaj tako zelo popularna, da jo je omenjal v knjigah že sam Valvasor. Ime je nastalo iz besede ‘povitica’, ki je na koncu postala potica. Sicer je bila potica včasih veliko bolj enostavna na pogled, vendar dandanes poznamo več različnih vrst in tudi oblik. Praznična je, brez katere enostavno ne moremo v Sloveniji pa je dokaj enostavna za peko. Ni potrebnega veliko dodatnega znanja, da naredimo testo in polnilo. Poznamo le nekaj majhnih skrivnosti, ki jih poznajo in imajo mnogi peki. Potica je navadno narejena z različnim polnilom, vendar je najbolj tradicionalna še vedno orehova potica.

Kako pripravimo orehovo potico?

Najprej je seveda potrebno pripraviti testo, ki ne sme biti preveč bogato ali pa preveč vzhajano. Zanj potrebujemo naslednje sestavine: 300g bele moke, 20g kvasa, 2 žlici mlačnega mleka, 2 žlici moke, 1 žlička sladkorja, 1 jajce, 40g masla, 40g sladkorja, 1 žlica ruma, 1-2 dl mleka, limonina lupinica in sol. Najprej v skledo pripravimo moko in na sredini naredimo vdolbino. Vanjo dodamo razdrobljen kvas, sladkor, mleko, moko in pustimo da vse skupaj lepo vzhaja. Medtem pripravimo maslo, sladkor in jajca v zmes, ki mu kasneje dodamo vzhajano testo, sol, limonino lupino in mleko. Seveda je potrebna previdnost pri dodajanju mleka, saj lahko prehitro naredimo preveč tekočo zmes. Testo mora biti na koncu mehko in gladko. Na koncu ga pokrijemo, da pravilno vzhaja in naredimo nadev.

Kako pripravimo nadev za orehovo potico Kar potrebujemo je: 200g orehov, 1 dl mleka, 150g sladkorja, 1 jajce, limonina lupinica, cimet, rum in rozine namočene v rum. Orehe, ki jih predhodno zmeljemo, polijemo z vročim mlekom, dodamo sladkor, dišave, rumenjak, stepen sneg in vse skupaj rahlo mešamo. Lahko posujemo s suhimi orehi v primeru, da je zmes preredka.

Kasneje previdno zvaljamo testo, namažemo z nadevom., zvijemo in damo v pečico za približno eno uro – odvisno od velikosti potice. Dober tek!

Preberite si še kako lahko apoteka olajša vaše bivanje.

V tej kategoriji preberite še: