Prisotnost ovulacije je osnovni pogoj za žensko plodnost

Ovulacija je čas na polovici menstrualnega ciklusa, če je seveda reden. Dogaja se na 28 do 35 dni. Približno na sredini v telesu ženske pride do ovulacije. Ta se lahko kaže na številne načine. Najpogostejši simptomi ovulacije so sprememba telesne temperature, napihnjenost, spreminjanje libida, občutljive prsi, pojavljanje glavobolov, sprememba pozicije materničnega vratu. 

Sicer pa je prisotnost ovulacije osnovni pogoj za plodnost pri ženski. Raziskave kažejo na to, da se v današnjem času zelo velika večina parov sooča z zmanjšano plodnostjo. Če želite zanositi, pozorno spremljajte tudi ovulacijo in se posvetite čim bolj zdravi prehrani. 

Preberite si še naslednji članek: Pomembna dejstva o bulimiji

Bulimija je posebna vrsta motnje v prehranjevanju.

Bolečine v času ovulacije 

Številne ženske trpijo zaradi bolečih menstruacij. Nekaterim pa je veliko bolj znana bolečina, ki jo doživljajo v času ovulacije. Bolečina se praviloma pojavi na polovici menstrualnega ciklusa. To pomeni približno 10 do 15 dni od prvega ciklusa ali prvega dne menstrualne krvavitve. Seveda pri tem mislimo na povsem normalen menstrualni ciklus, ki traja od 28 do 30 dni. 

Številne ženske trpijo zaradi bolečih menstruacij.

Bolečine, ki jih prinaša ovulacija, niso potrebne za zdravljenje. Če pa so bolečine ekstremne in morda kažejo na pojav določene bolezni, potem je potrebno tudi zdravljenje. V primeru manjših bolečin si lahko pomagate s protibolečinskimi tabletami. Če je bolečina močnejša in intenzivna, vam bodo v takšnem primeru ginekologi predpisali kontracepcijske tablete. Med njihovim delovanjem namreč ne pride do klasične ovulacije, posledično ni prisotne bolečine. 

Preberite si še naslednji članek: Naročanje na okulistični pregled brez čakalne vrste

Na pregledu oči strokovnjak najprej preveri ostrino vašega vida, in sicer s pomočjo keratorefraktometra.

Bazalna telesna temperatura 

Dober pokazatelj za to, kdaj se bliža ovulacija, je bazalna telesna temperatura. Spremljate jo lahko skozi menstruacijske cikle ter na ta način predvidite svoje plodne dneve. S tem si boste povečali možnosti za zanositev. 

Bazalna telesna temperatura alu BTT je najnižja telesna temperatura, ki jo telo doseže, ko počivate. Sicer pa merjenje tovrstne temperature spada med manj zanesljive metode za ugotavljanje ovulatornosti ciklusov. Za to metodo se pogosto odločijo ginekologi, in sicer pri ženskah, ki imajo težave z zanositvijo. 

Ko se približuje ovulacija, BTT počasi narašča. Proti koncu ciklusa menstruacije je zvišana za približno pol stopinje Celzija. Do večje temperature pride zaradi delovanje rumenega telesa, ki po ovulaciji izloča hormon progesteron. Z doslednim spremljanjem BTT ženske lahko zelo dobro spoznajo svoje telo. 

Preberite tudi članek o sodi bikarboni

V tej kategoriji preberite še: