Sir – zdrav vir dragocenih proteinov

Sir – zdrav vir dragocenih proteinov Med največje ljubitelje in proizvajalce sirov spadajo Francozi, Italijani, Švicarji – tudi Slovenci smo veliki gurmani in ljubitelji kakovostnih sirov – pri nas najbolj uporabljena in prodajana vrsta sira je sveži sir ( skuta ). Francija je največja pridelovalka fermentiranih sirov, Italija je poznana predvsem po svežih sirih, a tudi trdih in zrelih sirih ( seveda so zaradi nastanka in priljubljenosti pice odgovorni za večjo porabo sira ). Francozi, kot največji ljubitelji in poznavalci sirov nekatere vrste sirov uživajo tako pri glavnih jedeh, ob prigrizkih, malici in tudi ob dobri kapljici vina se za degustacijo znajde kakšen košček sira. Kljub temu, da je sir nekakšen sinonim za Francijo pa so največji potrošniki zaužitega sira na leto po osebi Islandci – kar 24 kg na osebo, na drugem mestu so Švicarji z 20 kg na osebo (vir: http://www.mojsircek.si). ;).

Vsak sir dostopen na tržišču vsebuje zelo dragocene proteine (tako imenovani kazein) in je ravno zaradi tega odlična hrana, tako za odrasle, kot otroke. V Sloveniji prisegamo na sire vrst roquefort, brie, camembert, munster, mozzarella, ricotta, gorgonzola in provolone. Pri uživanju polnomastnih sirov moramo biti previdni in ne smemo pretiravati, saj gre za visoko koncentriran kaloričen obrok z večjim deležem nasičenih maščob, ki v večjih količinah pripomorejo k »slabemu« holesterolu v krvi. Kljub temu se jim ne smemo odreči, predvsem pa večkrat posezite po siru z manj maščob, saj so vir esencialnih maščob, vitaminov in mineralov, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje. Sir in drugi mlečni izdelki so neverjeten vir kalcija in fosforja, ki ohranjata vaše kosti in zobe zdrave. Uživanje sira blagodejno vpliva na otrokovo rast in gradnji organizma, starejšim uživalcem sira pa preprečuje in zavira osteoporozo.

 Ne pozabite, da nam lahko košček sira ali obrok s sirom zvečer pomaga pri boljšem spancu, saj vsebuje protein kazein – bogat vir triptofanomov ( aminokislina ), katera pomaga pri zmanjšanju stresa in povzroča zaspanost.

V tej kategoriji preberite še:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *