Amortizerji in zračne blazine

Vzmetenje avtomobila je pomembno v prvi vrsti pri vožnji. Če imate drugačno vozilo, na primer počitniško, pa amortizerji niso pomembni zgolj na cesti. Od njih je odvisno udobje tudi takrat, ko stojite!

 

Slovenci smo znani po tem, da smo ljubitelji kampiranja. Veliko ljudi ima svojo počitniško prikolico, vse bolj priljubljeni pa so tudi avtodomi. Ker so ti za povprečno družino ali par velik finančni zalogaj, se marsikdo odloči za nakup starodobnika. Pa ne le zaradi cene, temveč tudi zato, ker so starodobniki “popularni”. Sta avto pa pomeni kar nekaj težav in zahteva temeljito obnovo, dele pa je težko najti. Na srečo si lahko pomagamo tudi z rešitvami, ki jih v času, ko so ti stari kombiji in bivalni tovornjački nastali, še niso imeli v mislih.

Amortizerji in stalno zibanje …

Da se bo treba voziti počasi, ker stari pogonski motorji ne zmorejo veliko, se privadimo. Vendar pa si kljub temu želimo, da bi bila vožnja udobna, med spanjem pa se vozilo ne bi pozibavalo z vsakim obratom v postelji. Da bi to dosegli, so potrebni novi amortizerji. A glej ga, zlomka … Izkaže se, da amortizerji niso običajni, temveč ima avtodom listnate vzmeti, katerih menjava bi bila izjemno draga – pa še dobiti jih ni lahko.

Rešitev? Če so amortizerji še zdravi in zgolj malo “mehki”, lahko pod avtodom namestimo zračne blazine. Komplet teh vam je na voljo za kakšnih 250 evrov, z njimi pa poskrbite za neverjetno izboljšanje lastnosti avtomobila. Ta se ne bo nič več posedel, ko ga boste napolnili z vso opremo in se podali na pot, med kampiranjem pa bo precej manj pozibavanja. Da so amortizerji slabši se ne bo poznalo pri vožnji po luknjastih cestah, nastavitve zavor boste lažje prilagajali potrebam – in vožnja bo tako tudi varnejša.

Kaj pa, če so amortizerji “fuč”

Kadar so amortizerji res uničeni in niso več varni za vožnjo, seveda ne bo šlo brez zamenjave. Ne glede na to, ali gre za klasične ali za listnate vzmeti, jih skušajte najprej poiskati v trgovini z novimi avtodeli, saj boste tako dobili najboljšo kakovost. Če je vaš počitniški dom na kolesih že tako star, da to ni mogoče, pa vas čaka iskanje po spletu. Iščite po domačih straneh, prav tako pa tudi na tujih – še posebej v državi, iz katere izhaja znamka vašega počitniškega vozila. Pa veliko sreče!

V tej kategoriji preberite še:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *