Ekološko blago

Ekološko blago je dobro za posameznika in okolje

V zadnjih letih je vedno več govora o škodljivih učinkih masovne produkcije na okolje in nas, kot uporabnike teh izdelkov. Zavoljo profita in moči, se veliko korporacij poslužuje čim cenejše izdelave na račun kvalitete in ekološkega onesnaževanja in po drugi strani čim dražje prodaje posameznikom. Na policah so torej izdelki, ki vsebujejo strupene kemikalije in presticide, ki imajo stranske učinke na naše zdravje in okolje. Bombaž je le eden izmed teh proizvodov, ki je po kriterijih onesnaženosti in škodljivosti praktično na samem vrhu lestvice.

Obdelava rastline od samega začetka z vedno več kemikalijami za hitrejšo rast in proti škodljivcem, ter dodatna izpostavljenost blaga kemikalijam v samem procesu predelave in barvanja, v človeku vzbudi dvom ali je tako blago sploh varno. Še bolj zastrašujoče je dejstvo, da smo bombažnim izdelkom, za razliko od ostalih proizvodov izpostavljeni praktično ves čas, saj nosimo obleke 24 ur na dan, brišemo se v bombažne brisače, spimo na bombažnih rjuhah, pri čemer ni zanemarljivo dejstvo, da človek večji del svojega življenja prespi.

Ravno zato je toliko bolj pomembno, da smo ozaveščeni in da iščemo alternative, ki so boljše za naše zdravje in zdravje naših otrok. Pri tem pa je potrebno biti tudi previden, saj je veliko trgovcev, zavoljo tržne niše, uvedlo ekološko blago, ki pa to dejansko ni. Vsakič, ko kupite blago ekološke izdelave, preverite certifikate, ki vam jih trgovec mora pokazati. Če vam tega ne omogoči si blago raje kupite drugje.

V tej kategoriji preberite še:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *