Izognimo se izgubi podatkov na USB napravah

Eden izmed najbolj priročnih pripomočkov v računalniškem svetu je USB ključ. Posebno uporaben je zato, ker lahko nanj brez dodatne programske opreme preprosto prenesemo raznovrstne podatke. Tako lahko nanj shranimo filme, glasbo, družinske fotografije, PDF dokumente in še mnogo več. Resnica pa je, da je izguba podatkov iz USB ključa dokaj pogosta. Temu je tako, saj je to dokaj občutljiva naprava, ki se lahko ob nepravilni uporabi hitro poškoduje.

Najbolj pogosta poškodba na USB ključu

Večina USB ključev je sestavljenih iz ohišja in samega vtičnika USB. Nekateri imajo vgrajen gumb s katerim izpostavimo ali skrijemo sam vtičnik. V vsakem primeru pa se velikokrat zgodi, da se omenjen vtičnik poškoduje. Ta se lahko odlomi ali zvije. V tem primeru ne moremo več dostopati do podatkov na samem mediju. To pa pomeni, da bomo potrebovali reševanje podatkov iz USB ključa. Dobra novica je, da velikokrat same spominske celice ostanejo nedotaknjene in so popolnoma delujoče. Tako nam lahko izkušen računalniški tehnik samo ponovno pritrdi zlomljen vtičnik na sam medij. Res pa je, da to ni vedno tako, saj lahko omenjena poškodba povzroči izgubo podatkov iz USB ključa.

Pravilno odstranjevanje USB naprav iz računalnika

Večina uporabnikov uporablja svoj USB ključ, da posname z računalnika pomembne podatke. Nanj pa lahko tudi posnamemo varnostne kopije operacijskega sistema in različnih programov. V vsakem primeru je potrebno malo previdnosti, ko želimo sam USB ključ odstraniti. Temu je tako, saj lahko drugače povzročimo škodo. Izguba podatkov iz USB ključa se lahko hitro pripeti, če ga ne odstranimo varno iz računalnika. To storimo tako, da ga nikoli ne odstranimo, če računalnik nanj piše ali z njega bere.

Reševanje podatkov iz USB ključa
Večina USB ključev je sestavljenih iz ohišja in samega vtičnika USB.

Najbolje je, da kliknemo znak v obliki USB ključa, ki se nahaja v opravilni vrstici. Nato se odpre meni, ki nam pokaže možnost za »varno izvrzi USB napravo«. S tem ukazom povemo računalniku, da preneha z USB naprave brati ali nanjo pisati. Nato nam bo operacijski sistem sporočil, da lahko napravo varno odstranimo iz računalnika.

Ko naključno USB ključ postane nedostopen

USB ključi so izredno zanesljive naprave. Lahko pa se zgodi, da se nepričakovano pokvarijo. Izguba podatkov iz USB ključa je lahko dokaj resna, če smo imeli na njem shranjenih veliko dragocenih podatkov. Srečo pa ni vedno za to kriva strojna oprema ali sam spominski medij. Možno je, da se je okvarila particija na ključu. Vedno pa je tudi možno, da so se izrabile spominske celice do te mere, da z njih ni več možno brati podatkov.

Na naslovu www.kotar.si/resevanje_podatkov/usb_klju%C4%8D.html je možno koristiti pomoč vrhunskih računalniških strokovnjakov za reševanje podatkov iz USB ključa, kot tudi drugih spominskih medijev in računalniških sistemov. 

V tej kategoriji preberite še: