Kaj vam dobrega prinašajo digitalni boni?

Digitalni boni so v zadnjem času precej pogosta tema. Imetniki bodo lahko tovrstne bone unovčili za nakup nove, obnovljene pa tudi rabljene računalniške opreme. V praksi to pomeni, da vam, če ste seveda imetnik, pripada na primer nakup prenosnega, tabličnega ali namiznega računalnika. Prav tako si boste z njimi lahko kupili priklopne postaje za prenosnik, računalniške zaslone, tipkovnice, miške, digitalni papir in še kaj.

Bone bo možno unovčevati osebno, in sicer v poslovnih prostorih ponudnikov ali pa s spletnim nakupom, in sicer na podlagi izjave o unovčevanju digitalnega bona. Izjava mora nujno vključevati nekatere osebne podatke, in sicer ime, priimek, EMŠO ter davčno številko.

Boni vnovčeni s spletnim nakupom

Če bodo digitalni boni unovčeni s spletnim nakupom, se mora ponudniku izdelka oziroma blaga poslati elektronsko podpisano izjavo ali pa skenirano lastnoročno podpisano izjavo. Če pa se bodo digitalni boni torej unovčevali z osebnim nakupom v poslovalnicah, pa je treba ob tem nujno predložiti podpisano izjavo ter v poslovalnici pokazati tudi osebni dokument.

Bone bo možno unovčevati osebno, in sicer v poslovnih prostorih ponudnikov.

In kje boste lahko videli podatek o razpoložljivem znesku? Takšen podatek bo razviden iz informacijskega sistema Finančne uprave Republike Slovenije. Upravičenci bodo lahko imeli vpogled preko aplikacije eDavki.

Kdo so torej upravičenci oziroma imetniki digitalnih bonov?

Po drugi polovici meseca junija bodo lahko učenci zadnje triade osnovne šole, prav tako vsi dijaki ter študentje pričeli uveljavljati digitalne bone, in sicer v vrednosti 150 evrov. Enako velja tudi za odrasle osebe, ki so starejše od 55 let in se bodo vključile v program izobraževanja s področja digitalnega znanja.

Vlada je z uredbo določila izjavo o unovčitvi in izjavo o združitvi digitalnih bonov, in sicer za primer, če jih bodo želeli združiti sestre, bratje, polbratje ter polsestre. Digitalni boni bodo unovčljivi vse do konca novembra letošnjega leta.

vnovčitev digitalnih bonov
Digitalni boni za odrasle osebe, ki so starejše od 55 let in se bodo vključile v program izobraževanja.

Seznam opreme, ki jo lahko kupite z digitalnimi boni

Že uvodoma smo zapisali kar nekaj opreme, ki jo lahko kupite z digitalnimi boni. Celotni seznam vseh izdelkov pa si lahko ogledate tudi na spletu. Tam lahko izveste še druge ključne informacije v povezavi s tovrstnimi boni. Z osnovnimi informacijami o tem pa smo vas seznanili tudi mi.

V tej kategoriji preberite še: