Reševanje podatkov iz računalniškega diska

Današnji računalniki so vedno bolj hitri in zanesljivi. Res pa je, da to ne pomeni, da so imuni na izgubo podatkov. Tukaj imamo v mislih spominske medije, kot so trdi diski, SSD-ji, USB ključi in spominske kartice. Težavnost reševanja podatkov iz diska in cena sta močno povezana pojma. Večja težavnost reševanja podatkov prinese s sabo tudi večjo ceno, ki nam jo bodo strokovnjaki zaračunali za storitev. Poglejmo si skupaj najbolj pogoste razloge za okvaro spominskih medijev.

Zakaj se trdi disk lahko pokvari?

Razlogov za okvaro je lahko veliko – fizične poškodbe, izguba elektrike, starost naprave, nepazljivost pri ravnanju z računalnikom – vse to nam lahko prepreči, da bi se računalnik pravilno prižgal. V glavnem pa potrebujemo reševanje podatkov zaradi:

  • Strojnih okvar

Poškodbe trdega diska, SSD-ja ali drugega spominskega medija lahko poškodujejo občutljivo elektroniko v notranjosti naprave. Take poškodbe lahko povzročijo padci, poplave, požari, neprimerno okolje za delovanje računalnika (prevelika vročina ali vlaga) ipd.

  • Logičnih okvar

Logične okvare so dosti bolj pogoste, saj so razlog za njihov nastanek lahko virusi, težavni programi, poškodovan operacijski sistem, človeška nepazljivost, izpad particije.

Kolikšna je cena za reševanje podatkov?

Kot smo prej omenili sta reševanje podatkov iz diska in cena, ki jo bomo plačati za težavnost reševanja, v močni povezavi. V večini primerov je najtežje rešiti podatke s spominskih medijev, ki so močno fizično poškodovani.

Logične okvare se lahko tudi najhitreje reši, saj dostikrat ni nič fizično narobe s trdim diskom. Tukaj je lahko operacijski sistem poškodoval virus, nekompatibilen program ali kaj drugega, kot je izpad elektrike.

Najbolje je, da se prvo posvetujemo s strokovnjakom, v večini primerov ni težava tako huda, kot si morda mislimo. Sama cena se lahko razteza od nekaj deset do več sto ali tisoč evrov, saj kot smo omenili prej, bomo morali plačati za bolj težavno reševanje in konfiguracije bistveno več.

Kam se obrnem po pomoč?

Strokovnjaki iz računalniškega podjetja www.kotar.si nam lahko kadarkoli pomagajo. Zahtevne RAID konfiguracije, spominske čipe in vse druge naprave ter podatke na njih nam lahko hitro in učinkovito povrnejo z osebnih in poslovnih računalnikov.

Priporočamo, da ob omenjenih opaznih težavah z računalnikom nemudoma prenehamo z uporabo, saj lahko še nadaljnjo otežimo strokovnjakom, da nam uspejo rešiti vse podatke.

V tej kategoriji preberite še: