Olajšajmo težave s prostato s primernimi hranili

Človeško telo je zapleten stroj, ki potrebuje določena hranila za primerno delovanje. Kljub temu pa bolezni, življenjske okoliščine, stres in starost povzročijo svoje. Moški po 50. letu starosti pogosto imajo težave s prostato. Lahko se poveča, vname ali pa celo postane rakava. Vedno je priporočljivo, da se v kateremkoli naštetem ali drugem primeru zglasimo pri svojem osebnem zdravniku. Mogoče pa je, da se do določene mere zaščitimo ali olajšamo simptome, če uživamo primerna hranila. Te lahko zaužijemo s kakovostno prehrano ali z dopolnili, ki jih lahko kupimo v fizični ali spletni trgovini.

Težave s prostato so ena najpogostejših zdravstvenih težav, s katerimi se soočajo moški. Prostata je majhna žleza, ki se nahaja tik pod mehurjem in pred danko. Proizvaja tekočino, ki pomaga hraniti in ščititi semenske celice.

Prostata je majhna žleza

Prostata je majhna žleza, ki jo imajo vsi moški. Obkroža cev, ki prenaša urin iz telesa. Tej cevi pravimo sečnica. Glavna naloga prostate je ustvarjanje goste bele tekočine, ki se pomeša s spermo. S tem se ustvari seme. Večino moških nimajo z njo težave, se pa lahko pojavijo z leti. Najbolj pogoste težave so:

  • Povečanje prostate
  • Vnetje prostate ali prostatitis
  • Rak prostate

Zelo pomembna je hrana, ki jo uživamo, saj sodeč po mnogih raziskavah ima velik vpliv na težave s prostato. Priporočeno je, da se izogibamo prekomernemu uživanju sladkorja in procesirani hrani, če je to le mogoče.

Pomembni prehranski dodatki

Današnji svet je poln hrane, ki jo lahko zaužijemo hitro. Pogosto pa ta hrana ni zdrava, saj je prehransko mrtva. Od nje se samo zredimo in naše telo ne nahranimo s ključnimi hranili, ki jih potrebuje za pravilno delovanje. Ko se pojavijo težave, je vedno najbolje, da se zglasimo pri osebnem zdravniku. Preventivno pa nam lahko pomagajo razni prehranski dodatki, ki imajo številne pozitivne zdravstvene učinke.

Naše telo potrebuje cink

Cink je ključno hranilo, ki ga naše telo potrebuje pri mnogih procesih. Dejansko ga ne moremo proizvesti sami, saj ga moramo zaužiti preko hrane ali s prehranskimi dodatki. Cink igra pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema. Potencialno lahko zniža vnetja prostate in drugih delov telesa.

Mikrominerali so pogosto spregledani

Veliko ljudi pozna minerale, le redko kdo pa mikro minerale ali minerale v sledovih. Izmed teh je za prostato izredno pomemben selen. Veliko število antioksidativnih encimov vsebuje nekaj selena. Številne študije pa namigujejo, da mogoče igra pomembno vlogo pri preprečevanju težav s prostato, kar se tiče razvoja raka. Pogosto zaužijemo premalo selena, saj ga izropana procesirana hrana vsebuje zelo malo. Strokovnjaki zato priporočajo, da ga zaužijemo v obliki dodatkov, ki jih lahko priložimo k vsakodnevni prehrani.

Vitamin B kompleks

Človeško telo potrebuje vitamine, saj te sestavljajo pogonsko silo večine življenjskih funkcij. Koncentracija vitaminov B pa ima potencialno močan preventivni učinek na razvoj bolezni v telesu. Težave s prostato, kot so vnetja in povečanja, morda vitamin B kompleks prepreči. Najlažje ga zaužijemo kot prehransko dopolnilo. Priporočljivo je, da se pred jemanjem posvetujemo z zdravnikom ali nutricionistom, da ugotovimo manjkajoče vitamine in minerale v našem telesu. Mogoči pa je opraviti tudi številne teste krvi, ki nam to povedo črno na belem.

V tej kategoriji preberite še: