Kdaj na modnih brveh zdravo vitka dekleta

Na madridskem tednu mode so zaradi premajhne telesne teže že lani izključili pet manekenk, prav toliko jih ne sme nastopiti letos

Podhranjene manekenke so se prvič začele pojavljati na modnih brveh v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, stalnica pa so postale s čedalje večjo priljubljenostjo shirane britanske lepotice Kate Moss. Nad ustreznostjo pojavljanja visokoraslih trlic, ki jim tudi oblačila ne morejo prikriti bolestno suhe postave, so se najprej zamislili prireditelji madridskega tedna mode Cibeles septembra lani, ko so prepovedali nastop dekletom z indeksom telesne mase BMI, nižjim od 18. Z letošnjega Cibelesa, ki se je začel ta teden, so iz enakih razlogov izključili pet manekenk.

Medtem ko mnoge matere že nekaj časa skrbi, kako naj svojim najstniškim hčeram preprečijo, da si za zgled jemljejo telesa bolestno suhih manekenk, se je razprava o primernosti pojavljanja takšnih deklet na modnih revijah in v modnih oglasih začela šele s pravima tragedijama: smrtjo dveh manekenk. Umrli sta za anoreksijo zaradi stremljenja po lepotnem idealu naše dobe. Prva žrtev je bila dvaindvajsetletna urugvajska mankenka Luisel Romos, ki se je po nekajdnevnem stradanju zaradi odpovedi srca zgrudila na reviji v Montevideu avgusta lani, druga, Brazilka Ane Caroline Reston, je umrla novembra 2006. Že aprila istega leta je za saopaulski dnevnik izjavila, da je prenehala jesti, v sedmih mesecih pa je s 46 kilogramov shirala na pičlih 40. Ko je umrla, je bil njen indeks telesne mase komaj 13,5. BMI 15 – razmerje med telesno višino in težo – pa je po merilih Svetovne zdravstvene organizacije že znak stradanja.

Veliko prahu predvsem med oblikovalci in predstavniki modne industrije je dvignila prepoved nastopanja manekenk z indeksom telesne mase, nižjim od 18 na lanskem Cibelesu v Madridu. Po prepričanju prirediteljev so dekleta s prenizko telesno težo glede na višino neprimeren zgled za javnost. Tudi pred letošnjim tednom mode v Madridu, ki se je začel včeraj, je pristojna zdravnica Susana Monereo pri petih dekletih ugotovila prenizek BMI. »Namen tehtanja nastopajočih na modni reviji in zagotovitev nastopa le zdravim je v tem, da presuhe manekenke ne bi negativno vplivale na mlade ljudi in da jih s svojimi postavami ne bi spodbujale k obsedenosti z vitkostjo,« je pojasnila Monereova, ki je presodila, da so preostale dovolj zdrave, da se v najnovejših oblačilih za prihodnjo jesen in zimo podajo na modno brv. Med njimi je tudi Maria Campoy, ki so jo pred petimi meseci na isti prireditvi izključili zaradi prekoščene postave, zdaj pa se ji je uspelo porediti in doseči zahtevani BMI, torej višji od 18. Takšne ukrepe podpira tudi španska vlada, ki je konec januarja letos v boju proti anoreksiji pozvala taki blagovni znamki, kot sta Zara in Mango, naj v svoje izložbe postavijo lutke, ki jim bodo pristajala oblačila (naše) konfekcijske številke 38 in več.

V tej kategoriji preberite še:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *