Filmski zvok v računalniških igrah

Podjetje THX, ki ga je ustanovil George Lucas, da bi gledalcem zagotovil zvok v kinodvoranah, kakršnega so ustvarili v studiu, je začelo certificirati zvok, produciran za video igre. Odločitev bo pripomogla k izboljšanju zvoka v video igrah in zagotovila verodostojnost video igram v času, ko se zdi, da je nas področju zabave industrija računalniških iger enako pomembna kakor film, televizija in glasba.

Največji založnik video iger na svetu Electronic Arts je prvi dosegel certifikacijo THX za svoje izbrane igre. Pet iger, ki so že na prodajnih policah, nosi oznako THX: The Lord of the Rings: The Return of the King, SSX 3, Medal of Honor Rising Sun, Need for Speed Underground in James Bond 007: Everything or Nothing.

Standard

»Ljudem, ki se ukvarjajo z igrami, dajemo s tem priložnost za standard, ki je zelo podoben televizijskemu in filmskemu,« pravi direktor napredne tehnologije pri THX Mark Tuffy. Dodal je, da je v zadnjih šestih letih veliko podjetij pokazalo zanimanje za THX certificirane video igre, vendar pa jih to področje ni resno zanimalo, dokler se THX, ki je bil le oddelek Lucasfilma, junija 2002 ni osamosvojil. Tuffy se je eno leto pogovarjal z založniki, razvijalci in programerji ter ugotovil, da jim primanjkuje veznih standardov, kako naj igre zvenijo in kako ohraniti zvok od spočetja do končne dostave. »Ti ljudje res delajo na divjem zahodu, saj ustvarjajo glasbo in zvok po standardih, ki si jih sami določajo. Drugih standardov namreč ni,« pravi Tuffy.

Odkar so postale igre na množičnem trgu izjemno priljubljene, je med založniki, ki dajo veliko na realistične zvočne učinke in spremljajočo glasbo, zvok vse pomembnejši faktor. Vodilni pri Electronic Arts in Activision, ki producirajo glasbo za igre, in Game Audio Network Guild (GANG) se zavzemajo za to, da bi glasba v igrah dobila možnost vsako leto sodelovati pri nagradah grammy.

Ko se podjetje odloči za licenco THX, dobi podatke o tem, kako naj bodo videti njihove avdio- in videoprodukcijske sobe, vse do tipa miz, za katerimi sedijo tehniki pri delu. Nato pa THX pošlje ljudi, ki preverijo, ali je vse v okviru pravil.

V tej kategoriji preberite še:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *