Inštrukcije

Zakaj so inštrukcije zmeraj bolj aktualne?

Iz leta v leto je večje povpraševanje in ponudba na področju inštrukcij. Jaz menim, da je razlogov več. 
Kar se tiče porasta inštrukcij v osnovnih šolah je prvi krivec sigurno, da so današnji časi malo drugačni. Ljudje smo veliko bolj zaposleni, kasneje se hodi domov, itd. Zato starši nimajo več toliko časa, da bi se sami ukvarjali s svojimi otroci in jim pomagali pri šolskih nalogah in učenju. Nekateri starši pa imajo čas, ampak ne morejo pomagati otrokom, saj so sami že veliko pozabili ali pa sami tudi niso ravno blesteli v šoli. Potem, pa obstaja še mala skupina staršev, ki raje dajo denar in vsaj nekdo malo kontrolira njihove otroke, saj oni ali nimajo časa, želje  ali pa volje. Čisto zadnja skupina pa so starši ali otroci sami, ki si želijo, da bi imeli boljše ocene v šoli in zato hodijo dodatno na inštrukcije, ker bi radi šli na boljše srednje šole. Tudi teh je zmeraj več, razlog pa jaz vidim v našem šolstvu, kajti vedno več je psihičnih pritiskov na otroke in skoz bolj se že zgodaj v šoli uči o tekmovalnosti in premalo o kolegijalnosti, nekje celo učijo proti temu.

V srednji šoli se tudi veča predvsem količina učencev, ki sami želijo inštrukcije, da bi dosegli boljše ocene, ki bi jim pomagale pri točkah za fakultete. Zato dobim kar nekaj strank, ki redno hodijo k meni celo leto. Tisti, ki so v četrtem letniku, se tudi skupaj pripravljamo na maturo. Je pa tudi prisotna skupina, ko pošljejo starši otroke k meni, ker se njim zdi, da bi njihov otrok moral imeti boljše ocene. Včasih je to mišljeno pozitivno, sem pa imela tudi primere, ko so imeli otroci kar spodobne ocene, ampak so starši zahtevali, da imajo odlične ocene. To pa zopet ni dobro in je po mojem mnenju prevelik pritisk za otroke. Zadnja skupina učencev pa je seveda tudi številčnejša in sicer so tisti, ki pridejo k meni zaradi popravljanja enic ali popravcev.  Do tega pride zaradi lenobe, slabih učiteljev ali pa same pubertete. Predvsem je pa pomembno, da se starši ukvarjajo vsaj toliko z otroci, da hitro ugotovijo, kdaj rabi njihov otrok dodatno pomoč pri učenju in če jo ne morejo podati sami, priskrbijo ustrezno drugo pomoč.

Kaj pa visoko šolstvo in fakultete? Med študenti pa so inštrukcije že dolgo kar aktualne. Predvsem matematika, fizika, statistika, itd. Krivec zato je, da imajo preslabo podlago iz srednje šole, so se jim ti predmeti zamerili v prejšnjih šolah, slabi profesorji in asistenti na fakultetah ali pa so se vrnili v šole po nekaj letnem ali desetletnem premoru in so že veliko pozabili in bi težko nadoknadili sami. Seveda pa ne pozabimo tudi tistih študentov, ki raje plačajo inštrukcije, kot da se sami malo bolj potrudijo in hodijo na vaje ter se najprej poskusijo naučiti sami, teh je tudi kar nekaj.

V tej kategoriji preberite še:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *