Zobna prevleka kot fiksni protetični nadomestek

Zobna prevleka ali zobna krona je fiksni protetični nadomestek, ki v veliki meri oponaša velikost, obliko pa tudi barvo naravnega zoba. Trajno se fiksira na vgrajeni zobni implantat oziroma vsadek. Torej predstavlja nadgradnjo implantatu. Prav tako se lahko namesti na naravne zobe, ki so nekoliko oslabljeni, estetsko slabi ali pa poškodovani.

Trajna krona prekrije viden del obstoječega zoba. Predstavlja torej njegovo površino in tako nadomešča naravne zobe. Ključni cilj tovrstnega nadomestka je učinkovita povrnitev izgubljene funkcije zoba, prav tako tudi krepitev zob ali pa popravilo estetskega izgleda.

Zobne prevleke se namesti na naravne zobe.

Zobne prevleke in brušenje zob

Če želimo vgraditi zobno prevleko, je predhodno potrebno zob temeljito pobrusiti. Po tem postopku se vzame odtis, tako kot če bi se izdelovala krona iz keramike. V tem času pacient dobi začasni zob. postopek brušenja se opravi v enem dnevu, celotni tretma je povsem neboleč. To zagotovi lokalna anestezija.

Več vrst zobne prevleke

Zobna prevleka je lahko narejena iz različnih materialov. Še ne tako dolgo nazaj se je najpogosteje za to uporabljala kovina. Danes pa je prevleka za zobe najpogosteje nekovinska oziroma izdelana iz keramike. Ta omogoča povsem naravni pa tudi transparentni videz zoba.

Za izboljšanje estetike zob

V katerem primeru je torej zobna krona odlična rešitev? Še posebej dobra izbira je za izboljševanje estetike zob, kljub temu da je predhodno potrebno za to opraviti tudi brušenje. Za manjše nepravilnosti so morda primernejše zobne luske. Zobna prevleka je boljša rešitev, če je poškodovana nekoliko večja zobna površina.

Najpogosteje se krona za zobe uporablja v primeru:

  • večje poškodbe naravnega zobu,
  • poškodb strukture zobu zaradi nočnega škripanja ali stiskanja z zobmi,
  • udarjenega zobu, ki je spremenil svojo barvo,
  • posledic endodontskega zdravljenja ali pa izrabljenosti protetičnega nadomestka.

Rezultati postopka vstavljanja zobne prevleke

Omenili smo, da je zobna krona oziroma prevleka trajni protetični nadomestek. V zdravstvenem smislu to pomeni, da je njena življenjska doba nekje med 10 in 15 leti. Seveda pa je doba zlasti odvisna od vsakega posameznika; od zdravstvenega stanja, kvalitete materiala prevleke, izkušnje, spretnosti zdravnika dentalne medicine, medčeljustnega razmerja.

Na sploh lahko rečemo, da so prevleke ali krone za zobe v sodobni stomatologiji doživele izjemno velik napredek – od tehnologije izdelave do materialov za izdelovanje prevlek.

V tej kategoriji preberite še: