Ajdova kaša

Ajda je vrsta žita, ki je pri nas eno najbolj tradicionalnih domačih živil. Pri ajdi se največ uporabljajo semena, iz katerih se z luščenjem pridobiva ajdova kaša, z mletjem pa tudi ajdova moka. Ajdovo kašo uporabljamo tako kot samostojno prilogo glavnim jedem, kot nadomestek rižu pri pripravi »ajdovih rižot«, ajdovih narastkov, palačink in nekaterih vrstah peciva. Pomembno dejstvo je tudi, da ajda ne vsebuje glutena, zato je primeren nadomestek za tiste, ki trpijo za celiakijo (netoleranca na gluten).

 

Priprava ajdove kaše je v bistvu zelo preprosta, saj jo namreč kuhamo dokler ne postane mehka. Pri vsem ostalem nas ovira le lastna domišljija in kreativnost. Ajdovo kašo lahko pripravimo tako kot prilogo k zelenjavni omaki in mesu, pa tudi kot npr. samostojno glavno jed z gobami. Uporabimo jo lahko tudi v solati, saj solati s tem dodamo hranilno vrednost.

Ajdovo kašo lahko kot že rečeno uporabimo kot nadomestek riža za pripravo »rižote«. En način priprave je, da sesekljamo in na malo olja prepražimo čebulo ter dodamo na kocke narezano zelenjavo. Uporabimo lahko vse vrste zelenjave, npr. ohrovt, cvetačo, papriko, korenje. Zelenjavo prepražimo, zalijemo z vodo in rahlo podušimo. Nato dodamo ajdovo kašo in vse skupaj kuhamo dokler ajdova kaša ne postane mehka. Začinimo z začimbami po lastnem okusu, najpogosteje je dovolj če uporabimo le sol in morda malce popra.

Narastek iz ajdove kaše lahko pripravimo tako, da ajdovo kašo v rahlo osoljenem mleku kuhamo do mehkega, jo ohladimo in ji primešamo jajce. Dodamo lahko še kislo smetano in skuto (po okusu), vse skupaj prelijemo v pekač in pečemo dokler zlato rjavo ne zarumeni.

Ena najbolj preprostih jedi iz ajdove kaše pa je vsekakor ajdova kaša z jurčki. Ajdovo kašo skuhamo do mehkega in jo odcedimo. Na malo olja prepražimo čebulo, ji dodamo jurčke (ali pa katero drugo vrsto gob) in jih pražimo tako dolgo, da tekočina izhlapi. Nato dodamo dobro odcejeno ajdovo kašo, začinimo po okusu (sol, poper, priporočamo peteršilj), na rahlem ognju pustimo še nekaj minut in postrežemo.

V tej kategoriji preberite še:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *