Avtomobilsko zavarovanje

Vsak lastnik avtomobila se enkrat letno srečuje z avtomobilskim zavarovanjem. Le-to lahko predstavlja precejšen stroške, zato se je dobro pozanimati pri več zavarovalnicah o možnostih in paketih, ki nam jih ponujajo.

Informativne izračune si lahko naredimo kar preko spleta, vendar vanje verjetno ne bomo zajeli vseh popustov, ki nam jih bo ponudil dober zavarovalniški agent, zato je vseeno pametno, da se po izdelavi izračunov sestanemo z dvema ali tremi agenti različnih zavarovalnic.

Pred sklenitvijo zavarovanja je dobro, da se točno pozanimamo kaj le-to vključuje, saj npr. vsa osnovna kasko zavarovanja ne vsebujejo kritja istih poškodb. Prav tako so paketna zavarovanja navadno cenejša od posamičnih, saj zavarovalnice ponujajo popuste na sklenitev več zavarovanj hkrati. V kolikor imamo pri isti zavarovalnici zavarovan tudi dom ali pa imamo sklenjeno življenjsko zavarovanje je možno, da nam bodo dodelili tudi dodaten popust na stalnost. Nekatere zavarovalnice nudijo tudi dodaten popust na avtomobilska zavarovanja za mlade družine, popust na plačilo z gotovino ali pa celo popust ob dopolnjenem npr. 28.letu.

Tilia je zaenkrat edina zavarovalnica, ki ponuja avtomobilsko zavarovanje glede na prevožene kilometre, kar se vsekakor najbolj splača tistim, ki vozijo malo ali pa za npr. drugi avtomobil v družini. Stanje kilometrov glede na avtomobilski števec jim sporočamo vsake dva meseca, na kar nas opozarja kar aplikacija, ki si jo lahko namestimo na pametne telefone.

Zavarovanje avtomobilske odgovornosti je obvezno, za odgovornost morajo biti zavarovani vsi avtomobili. Poleg obveznega zavarovanja pa se nam odpira še cela paleta možnosti. Od tako imenovanega AO+ zavarovanja, s katerim se zavarujejo poškodbe, ki jih utrpi voznik avtomobila pa vse do kaska, kjer je več različnih paketov. Ti se ne razlikujejo le glede na ceno, temveč tudi na vsebino zavarovanja, saj vsi npr. ne zavarujejo nesreč na parkirišču, ki jih povzroči neznana oseba, divjadi, avtomobilskih stekel ali vandalizma. Vendar dobro vemo, da do takšnih poškodb hitro pride, je pa sila neprijetno, če moramo npr. stroške menjave stekla kriti sami. Tudi pri kraji nismo zavarovani pri vseh kasko paketih, zato je pametno razmišljati ne samo kje in kako vozimo, temveč tudi v kakšnem okolju živimo.

V tej kategoriji preberite še:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *