Ašvaganda vas pomiri, poživi in pomladi

Ašvaganda ali zimska češnja spada med najpomembnejša ajuverdska zelišča. Dokazano je, da nas pomirja, ublaži simptome tesnobe in depresije, krepi imunski sistem, poskrbi za spopadanje telesa s stresom in podobno. Stres je najpomembnejši vzrok za nastanek različnih kroničnih in resnih bolezni. Zaradi njega postanemo nespečni, bolehni, brez motivacije, neplodni, prehitro se staramo in smo na splošno nezadovoljni s svojim življenjem. Ašvaganda okrepi tako naše telo, kot tudi naše mentalne procese. Olajša nam vse aspekte življenja in pripomore k občutki sreče ter izpopolnjenosti.

Indijska zel, ki zdravi depresijo

Ašvaganda (http://www.super-obrok.si/ashwagandha-v-prahu-asvaganda-250g) je priljubljena indijska zel, ki ima dokazano obilo pozitivnih učinkov na naše telo in našo psiho. Odpravlja negativne posledice stresa in obenem pripomore k zmanjševanju potrebnih odmerkov zdravil proti tesnobi ali depresiji. Rastlini pravijo, da je adaptogena, kar pomeni, da nas hkrati poživi in pomirja. Uravnoteži delovanja različnih delov našega telesa in vzpostavlja pravo ravnotežje. Izboljšano razpoloženje pripomore tudi k krepitvi imunskega sistema, odpravi posledic stresa, zmanjševanju depresije, odpravi nespečnosti in k splošnemu dobremu počutju.

Vpliv na spomin in odpravo demence

Poleg vpliva na imunski sistem in preprečevanje posledic stresa, ima Ašvaganda velik vpliv na delovanje možganov. Zavira degeneracijo možganskih celic in obenem zavira postopek staranja. Možgani so mišica in potrebujejo dovolj hrane za normalno delovanje. Ašvaganda je pri tem nadvse pripravna, saj se bojuje proti okoljskim toksinom in oksidativnemu stresu vsakdana.

Izgled in pridelava

Zimska češnja raste na severozahodu Indije. Je majhen grm z rumenimi cvetovi v obliki zvončkov. Zraste približno meter ali meter in pol v višino. Korenine rastline so ravne in velike do 30 centimetrov. Uporabljamo tako nadzemni, kot podzemni del. Tradicionalno najraje uporabljamo starejše rastline, ki imajo obilo pozitivnih učinkovin. Zaradi vsebnosti podobnih sestavin, kot jih ima ginseng, ji pogosto rečejo kar indijski ginseng.  Za boljše počutje eno žličko Ašvegande vmešajmo v sok, smothie ali vodo enkrat na dan. Uporaba v času nosečnosti, dojenja ali v primeru težav s ščitnico ni priporočljiva.

V tej kategoriji preberite še:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *