Razdalja Ljubljana – Maribor

Razdalja Ljubljana – Maribor znaša natančno 129 km. Natančno razdaljo smo izračunali s pomočjo spletne strani, ki vam pove kakšna je razdalja med kraji. A to ne bo zdaj glavna tema tega prispevka. Bolj nas zanima to, če se tudi vam zdi, da je razdalja Ljubljana – Maribor veliko daljša od razdalje med Ljubljano in Koprom?

Izračun pravi, da je razlika v kilometrih minimalna, nam pa se vseeno še zmeraj zdi, da se v Maribor, za razliko od Kopra, vozimo celo večnost. Če se držimo predpisane hitrosti (saj se je, a ne?), bomo v Kopru že v slabi uri, medtem ko nam v Maribor ne bo uspelo priti v manj kot uri pa še nekaj. Razlog zato se najverjetneje skriva v predorih, ki jih je na štajerski avtocesti kar šest (na primorski avtocesti sta samo dva). Vožnja v predoru je omejena na 100 km/h, kar pomeni, da boste mogli hitrost med vožnjo do Maribora (ali do Ljubljana, če ste iz Maribora) zmanjšati vsaj 6-krat. Potem so tukaj še cestninske postaje, pri katerih treba zmanjšati hitrost na 40 oz. 60 km/h in dodatne minute se hitro naberejo.

Je pa gotovo razdalja Ljubljana – Maribor hitreje prevozna v poletnih mesecih, ko se turisti »selijo« na slovensko in hrvaško obalo in zaradi tega vožnja po primorski avtocesti vzame neprimerno več časa.

Razdalja Ljubljana – Maribor vam bo ob zmerni in povprečni vožnji z avtomobilom vzela približno uro in 20 min, kar je še zmeraj neprimerno manj kot če bi se odločili za vožnjo z vlakom ali avtobusom. Druga opcija so še zmeraj vnaprej dogovorjeni prevozi, če pa ste bolj avanturistične narave, lahko štopate. Vsekakor bodite na cesti mirni in potrpežljivi, za vožnjo pa si vedno vzemite nekaj časa v plus, saj nikoli ne veste, kaj vas lahko na cesti preseneti.

V tej kategoriji preberite še:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *