Vpliv digitalnega tiska na tisk knjig

Digitalni tisk  je v zadnjem desetletju dobil na pomembnosti in priročnosti ter cenovni ugodnosti tako za naročnika, kot tudi za tiskarja. Zadnje čase pa digitalni tisk doživlja visoko rast in še večji  razvoj  v kvaliteti.  Vse kar zahteva digitalni tisk je barvna korektnost,  natančnost  pozicije izpisa, stopnja ponovljivosti enakega izpisa,   lastnosti  materiali  in podobno.  Pri tem ne zahteva vmesnih postopkov, marveč ga lahko tiskar upravlja direktno iz računalnika.

Digitalni tisk ravno zaradi dobre optimizacije dela omogoča številne naklade v najkrajšem možnem času.  Seveda   je potrebno poudariti,  da  je  digitalni   tisk namenjen za   tiskanje  manjšega   števila naklad.  Pri   tem  ni   potrebno   zaposlovati   veliko  število   strokovnjakov,   saj   komunkacija   poteka direktno od računalnika do tiskalnika.

Na  trg prihajajo vsak dan zanimivejši   stroji,  ki  omogočajo  lažje  in bolj  natančno delo  ter  bolj  kvaliteten   tisk.  Digitalni   tisk   je   torej   primeren   za   tiskanje  letakov,   vabil,   razglednic,   brošur, vstopnic, koledarjev, zbornikov, diplom, knjig,…

Marsikdo se pri tem vpraša, kako digitalni tisk vpliva na področje tiskanja knjig? Ponavadi gre pri tiskanju   knjig  za   precej  manjše   naklade,   kot   pri   revijah,   zato   je   digitalni   tisk   primeren   in priporočljiv  ter   seveda  cenovno ugodnejši  za manjšo naklado knjig.  Pomembno  je  omeniti,  da omogoča personalizacijo, kar pomeni,  da lahko brez težav na knjigo ali drugo tiskovino napišete svoje ime, ter na takšen način pritegnete pozornost kupca.

Digitalno tiskanje vam ponudi tisk popolnega proizvoda, kar pomeni, da vi le pošljete vsebino in grafično dodelano knjigo, ki jo stroj preprosto natisne. Marsikatero podjetje ponuja že naročilo za tisk preko spleta, saj je to časovno bolj primerno za zaposlene ljudi in seveda marsikdaj ugodnejše.  Možnost posodabljanja tiska in vnašanja potrebnih podatkov vam pri digitalnem tisku ne prinese dodatnega stroška. Le zakaj ne bi v sodobnem času, kot je današnji, spremenili tudi dobo tiskanja in zmanjšali nepotrebne stroške?

Po nedavnih raziskavah je jasno, da so knjige s pomočjo digitalnega tiskarskega stroja kar v 85%  primerih boljša za potrošnike. Ljudje se ravno zaradi cenovne ugodnosti in hitrega tiska odločijo za digitalni tisk.

Digitalizacija je torej na pohodu in je dodobra spremenila tiskarsko industrijo. Popoln digitalni tisk še ni prišel, je pa potrebno priznati, da je digitalno tiskanje dobro tako za naklado knjig, kot tudi  ostalih, malce manj obširnih tiskovin.

V tej kategoriji preberite še:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *