Postavitev malih čistilnih naprav

Postavitev malih čistilnih naprav je običajno potrebna zaradi okoljevarstvenih predpisov v primeru novogradenj, ali v primeru, da hiša nima greznice.

Pri odločitvi o izbiri čistilne naprave je pomembno predvsem to, da so stroški nizki, čiščenje odpadnih voda pa visoko učinkovito. Razen ekološkega sožitja z naravo, ki je najbolj očitna prednost čistilne naprave, obstaja tudi več drugih značilnosti in prednosti čistilnih naprav. Napravo je možno razviti v sistem za odvajanje pretiranih usedlin, naprava ščiti pred prekomernim sedimentom odtoka, omogoča zelo učinkovito čiščenje in je odporna na neugodne vremenske razmere, poleg tega jo odlikuje dolga življenjska doba, enostavna montaža in zanesljivo delovanje ob majhnih izdatkih.

Postopek postavitve male čistilne naprave (http://www.komunala-mezan.si/MEZAN,,ponudba_storitev,vgradnja_bioloskih_cistilnih_naprav_crpalisc.htm) je dokaj enostavna. V tla je treba izkopati dovolj veliko luknjo in napravo vkopati skoraj do zgornjega roba. Naprave tako skoraj ni videti, po njenem pokrovu pa se lahko hodi in tudi vozi. Vsa potrebna navodila za postavitev naprave bo priložil proizvajalec ali prodajalec, seveda pa lahko pri namestitvi pomagajo usposobljeni mojstri.

Postopek delovanja čistilne naprave je podoben greznici, vendar pa mehanske komponente zagotavljajo postopek za pomoč razčlenjanja trdnih snovi za proizvodnjo čistejših in okolju prijaznejših odplak. Odpadna voda in kanalizacija sta običajno speljani v posodo, kjer se trdne snovi in tekočine ločijo in tekočina se izlije v komoro. V komori se spodbujajo dobre bakterije za prebavo organskih snovi, ki jih ločijo in očistijo. Ko zapušča komoro, znano tudi kot komora humusa, je odpadna voda običajno 95% čista in pripravljena za izpust v lokalni vodotok, jarek ali sistem za izsuševanje.

Za zagotovitev pravilnega delovanja čistilne naprave je pomembno, da strokovnjaki odstranjujejo blato, ki se nabira v daljšem časovnem obdobju. Strokovnjaki, ki se s tem ukvarjajo, bodo čistilno napravo spraznili hitro, priporočena pa je izpraznitev naprave vsaj vsakih šest do dvanajst mesecev, tako da se naprava tudi redno servisira in je v dobrem stanju.

Preberite tudi članek: Vzroki za nakup toplotne črpalke. Toplotna črpalka je naprava, ki pozimi poskrbi za učinkovito in varčno ogrevanje, poleti pa za hlajenje z izjemno nizkimi obratovalnimi stroški. Ponudba toplotnih črpalk je precej pestra. Pred izbiro se vam zato splača preveriti vse tipe in izbrati tistega, ki najbolj ustreza vašim potrebam ter pogojem v vaši okolici.

V tej kategoriji preberite še:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *